Càncer i dieta keto: l'alimentació com a complement al tractament oncològic

Càncer i dieta keto: l’alimentació com a complement al tractament oncològic

Càncer i dieta keto: l’alimentació com a complement al tractament oncològic

La dieta cetogènica és un enfocament dietètic que es caracteritza per ser molt baixa en carbohidrats i alta en greixos saludables. S’ha estudiat en relació amb el càncer a causa de la seva capacitat per a canviar el metabolisme cel·lular i reduir la disponibilitat de glucosa, que és una font d’energia clau per a moltes cèl·lules canceroses.

No obstant això, és important tenir en compte que la dieta cetogènica no és un tractament curatiu per al càncer i no ha de considerar-se com un reemplaçament de les teràpies mèdiques convencionals, sinó més aviat com un complement a aquestes.

Cáncer y dieta keto: Cómo la Alimentación Puede Ser un Complemento en el Tratamiento Oncológico. Centre Medicina Biològica Barcelona

El tractament del càncer requereix un enfocament integral que inclou teràpies mèdiques convencionals, com cirurgia, radioteràpia i quimioteràpia, a més de teràpies complementàries com la dieta cetogènica personalitzada, medicina integrativa i acompanyament emocional.

Això és el que trobaràs en aquest article sobre càncer i dieta keto o nutrició etogènica:

El desenvolupament del càncer: alteracions en el creixement cel·lular

Primer hem de conèixer, que el càncer es genera a conseqüència d’alteracions en el creixement cel·lular. Donant lloc a una divisió anormal i descontrolada, generant una massa de cèl·lules conegudes com a tumor.

En el cas dels tumors sòlids; hi ha alguns càncers, com els hematològics, la morfologia dels quals és diferent, encara que metabòlicament es comportin igual.

Per a poder sustentar la ràpida proliferació de les cèl·lules canceroses, es necessita una reprogramació metabòlica.

Abans de submergir-nos en com actuen les cèl·lules canceroses, és vital comprendre com funciona l’organisme en absència de càncer.

Com obté energia el nostre organisme en absència de càncer

De manera natural, el nostre organisme pot obtenir energia a través de 3 tipus de nutrients:

 • Glucosa: aquesta és la font més fàcil i rendible. S’obté dels hidrats de carboni (presents en aliments com pa, arròs, fruites) o sucres.
 • Grasses (olis saludables, alvocats, fruita seca, entre altres).
 • Proteïnes: aquestes són molt preuades i seran l’última opció (carns magres, peix, ous, productes lactis, llegums). 

Com dèiem, la glucosa és la forma més fàcil i rendible d’obtenir energia. Aquesta es pot obtenir en presència d’oxigen (glucòlisi aeròbia) o sense ella (glucòlisi anaeròbia). En la primera s’obtenen 38 molècules d’ATP (molècules d’energia) i en la segona únicament 2, per cada glucosa que es metabolitza.

La glucosa és necessària per a l’organisme, però aquest es pot adaptar a viure amb molt poca quantitat d’aquesta.

Històricament, l’ésser humà sempre ha passat fam (desgraciadament, encara avui dia), i és per això que estem metabòlicament adaptats a consumir pocs hidrats de carboni.

Només hi ha algunes parts del cos que necessiten obligatòriament glucosa: el cervell, les glàndules suprarenals i els glòbuls vermells. A més, el cervell es pot adaptar a altres fonts d’energia fins a un 80%.

Per a garantir l’aportació de glucosa a aquests òrgans, el nostre metabolisme és capaç de produir glucosa a partir dels greixos i les proteïnes (a això se’n diu neoglucogènesis).

En el primer món, la situació metabòlica habitual és l’excés de glucosa constant en sang, consumim molts més hidrats de carboni dels quals, en general, necessitem.

Quan hi ha un excés de glucosa en sang, aquesta s’emmagatzema en forma de glucogen o de greixos.

L'organisme pot usar els greixos com a combustible quan hi ha poca aportació de glucosa (i aquesta ha de ser reservada per als òrgans que hem nomenat amb anterioritat). Quan usem els greixos com a font energètica es generen cossos cetònics, que seran els utilitzats per les cèl·lules com a font d'energia. Els cossos cetònics no es poden emmagatzemar, per la qual cosa, si no són consumits, seran eliminats via orina o respiració.

Efecte Warburg y càncer

Les cèl·lules canceroses, únicament poden aconseguir energia a partir de la glucosa, i pràcticament només a través de la via anaeròbia (sense oxigen), això és el que es coneix com l’efecte Warburg.

L’efecte Warburg és un fenomen observat en el metabolisme cel·lular que es caracteritza per un augment en la glucòlisi anaeròbica en les cèl·lules canceroses, fins i tot en presència d’oxigen.

L'efecte Warburg és un exemple de com les cèl·lules canceroses poden adaptar el seu metabolisme per a sobreviure i créixer en un entorn desafiador.

Les cèl·lules canceroses fermenten la glucosa, aconseguint 2 molècules d’ATP (energia) i generant àcid làctic que envien fora de la cèl·lula. D’altra banda, les cèl·lules tumorals són incapaces d’usar els cossos cetònics com a font d’energia.

Tot això implica que els tumors tenen uns alts requisits de glucosa a causa del seu gran creixement i la seva facilitat per a obtenir l’energia per cada molècula de glucosa.

En generar àcid làctic generen un mitjà extern àcid, en aquest mitjà les cèl·lules sanes i les cèl·lules de defensa del sistema immunitari tenen moltes dificultats per a viure. Això protegeix el tumor i es creu que pot ser un dels mecanismes per a les metàstasis.

El fet que les cèl·lules tumorals no puguin usar l'energia a través dels cossos cetònics és el seu punt feble i és on nosaltres podem incidir mitjançant la nutrició cetogènica, l'objectiu de la qual és reeducar el cos perquè recuperi la capacitat de cremar greix.

La capacitat de cremar greix és innata en l’ésser humà. De fet, el nostre cos està dissenyat per a un món d’escassetat on necessitar acumular greix era essencial per a usar-la quan ens faltava menjar. Era l’estratègia per a sobreviure.

Relació entre càncer i dieta cetogènica

La dieta cetogènica (també anomenada dieta keto) consisteix en:

❌ ❌ ❌

reduir substancialment el consum de carbohidrats (sucres, cereals, llegums, fruites, tubercles, etc.)

✅ ✅ ✅

incrementar el consum de greixos de qualitat (alvocat, oli d’oliva, coco, etc.)

per a “forçar” al cos a utilitzar el greix com a substrat energètic, mitjançant la producció de cossos cetònics (d’aquí el nom de la dieta).

Això implica que el tumor es queda sense la seva font d'energia, dificultant així el seu creixement, mentre que les cèl·lules sanes tenen una font alternativa d'energia.

Es pot usar el greix en forma d’energia si es genera el context per a això:

 • Descans digestiu entre menjars: procurar que passin 4-6 hores entre menjars perquè el nostre sistema digestiu hagi fet un trànsit complet de tots els aliments que circulen per ell.
 • Amb el moviment: l’activitat física millora el metabolisme de la glucosa.
 • Uns nivells baixos de carbohidrats, en la nostra alimentació.

Aquestes tres característiques són molt difícils de trobar en la nostra vida diària, ja que estem acostumats a consumir productes processats hiperpalatables (de gust irresistible) que ens indueixen a menjar més del que necessitem.

Aquests productes processats alteren els mecanismes de fam i sacietat i dificulten poder guiar-se per la fam i espaiar menjars. Solen ser molt rics en carbohidrats i inhibeixen la nostra capacitat d’utilitzar el greix en forma d’energia.

Qué alimentos tiene que comer una persona con cáncer. Centre Medicina Biològica. Barcelona

Ser capaç d’usar les reserves del cos i produir cossos cetònics, té més efectes i beneficis sobre la nostra salut:

 • La producció de cossos cetònics té un efecte antiinflamatori i immunomodulador.
 • efectes beneficiosos per a la funció cerebral cognitiva.
 • S’usa com a tractament en múltiples desordres corporals, a més del càncer: hipertensió, diabetis, epilèpsia, ovaris poliquístics, lipedema, endometriosis, entre altres. 

En què consisteix la dieta cetogènica

La dieta keto, consisteix en un consum aproximat de 20-30 grams de carbohidrats al dia. 

La proporció de nutrients és al voltant de:

 • 75% greixos
 • 20% proteïnes
 • 5% hidrats de carboni
Cáncer y dieta keto: Cómo la Alimentación Puede Ser un Complemento en el Tratamiento Oncológico

Els aliments que elimina la dieta keto són el sucre, la fruita (encara que els fruits vermells poden estar inclosos però molt limitats tant en freqüència com en quantitat), els cereals i llegums.

Els aliments que permet són les proteïnes d’origen animal (sempre buscant la millor qualitat possible) com la carn vermella i la carn d’aus, ous, peix (sempre prioritzant els de petita grandària) i marisc.

Els lactis, si es toleren bé, i es permeten per part del professional, poden estar inclosos amb moderació, i, preferiblement, procedents de cabra o ovella.

Permet verdures i hortalisses (amb la seva menor proporció d’hidrats de carboni) i alguna fruita seca com les ametlles, avellanes, macadàmies i nous pacanes o del Brasil, moderant quantitats.

El macronutrient imprescindible en cada plat, són els greixos saludables (oli d’oliva verge extra, oli de coco verge, alvocat, peix blau, carns de qualitat grasses, rovell d’ou, maionesa casolana, farina d’ametlles, fruita seca amb moderada quantitat).

Així en termes generals, una dieta cetogènica saludable implicarà plats amb una gran quantitat de verdura, una proporció adequada de proteïna animal i una bona quantitat de greixos saludables.

Els aliments mitjans en carbohidrats, s’haurà de valorar quantitats depenent de la despesa energètica, el moviment i les necessitats de cada pacient.

En que consiste la dieta Cetogénica. Centre Medicina Biològica. Barcelona

Pla nutricional per a la dieta cetogènica o dieta keto:

Cáncer y dieta keto: Cómo la Alimentación Puede Ser un Complemento en el Tratamiento Oncológico. Berta Martínez Bertrán, infografia. Centre Medicina Biològica. Barcelona

Alimentació en el tractament del càncer

La importància de la qualitat dels aliments consumits

La qualitat dels aliments que consumim és important. I si estem passant un procés de recuperació oncològica, encara ho és més. Per això, recomanem minimitzar l’aportació de tòxics en l’alimentació:

 • Aliments de qualitat.
 • Atenció amb els recipients en els quals guardem els aliments (tuppers de plàstic, qualsevol recipient de plàstic, alumini…) i també amb els quals els cuinem o emmagatzemem (antiadherents, plàstics, tefló…).

Per a minimitzar els tòxics en la cuina haurem d’introduir materials de cuina sense tòxics: 

  • Acer inoxidable
  • Titani
  • Ferro colat
  • Vidre
  • Paper
  • Cotó i teles

Especialment, podem revisar les paelles. Les més recomanables per a cuinar i evitar exposició a tòxics són: 

 • Paella d’acer inoxidable
 • Paella de ferro o ferro colat
 • Paella de ceràmica
 • Paella de titani
Recomendaciones sobre nutrición en procesos de cáncer, centre medicina biològica, barcelona

Nutrients essencials en tot el procés oncològic

Quins aliments menjar durant el tractament de càncer?

És freqüent que en la consulta ens arribin preguntes tipus “com ha de ser la nutrició en els pacients amb càncer” o bé “com alimentar-me bé durant el tractament oncològic”. Aquestes són les principals recomanacions:

 • Maximitzar l’aportació de nutrients saludables:
  • És important l’augment de consum d’omega-3. Aquest greix té un potent efecte antiinflamatori, i hi ha estudis que demostren que es comporta com un inhibidor del creixement tumoral. Es pot prendre en suplement i sumar-ho amb l’alimentació rica en peix blau de mida petita (sardines, seitons, verats salvatges…).
  • Reduir el consum d’omega-6. Si es consumeix en gran quantitat, ens pot causar inflamació. El trobem a les llavors i els olis derivats de llavors (gira-sol, blat de moro i sèsam), alguna fruita seca (pinyons, cacauets, festucs), cereals, carns d’animals, embotits, margarines, fregits, aliments processats.
  • La vitamina D també és imprescindible per al sistema immunitari. Encara que es pot aportar petites quantitats mitjançant l’alimentació, sempre serà important l’exposició solar diària i moderada. Sovint el tractament quimioterapèutica impedirà que ens puguem exposar al sol, per la qual cosa haurem de consumir-la en forma de suplement.
  • Hem de cuidar de la nostra hidratació bevent aigua amb minerals. Podem afegir aigua de mar en l’aigua que ens beguem diàriament (seguint la proporció: 3 aigua/1 aigua de mar). Important triar aigua de mar filtrada, de proximitat, sense tòxics i emmagatzemades amb recipient de vidre.

Una correcta hidratació és bàsica per al seguiment dels tractaments contra el càncer, com la quimioteràpia o radioteràpia. Aquests tractaments poden causar efectes secundaris com a nàusees, vòmits i diarrea, que poden portar a una pèrdua de líquids i deshidratació. Mantenir una bona hidratació pot ajudar a reduir aquests efectes secundaris i ajudar amb la salut general del pacient durant el tractament.

 • Prioritzar el consum d’aliments d’origen ecològic i/o de proximitat. Per la reducció de possibles químics i la seva major proporció de nutrients. S’haurà de rentar correctament per a evitar qualsevol intoxicació de fongs o paràsits, ja que el sistema immune es troba més afeblit per a lluitar contra ells.

Els productes d’origen animal, hauran de ser ecològics i de pastura. La qualitat de les grasses animals dependrà de l’alimentació de l’animal, del seu moviment, i estat de salut, evitant medicacions extres i antibiòtics en tot el seu creixement. Afegir, que els greixos dels animals de pastura tenen una major proporció d’omega-3 que els de granja.

Quins aliments evitar durant el procés oncològic i el tractament de càncer?

 • Evitar el sucre: A part del sucre de taula convencional, també el podem trobar amb diferents noms: glucosa, fructosa, sacarosa, galactosa, lactosa, isomaltulosa, maltosa, mannosa, midons i maltodextrines, xarops, mel.

 • Evitar els edulcorants artificials: la majoria tenen un efecte directe sobre la glucosa en sang i alteren el microbioma intestinal. A més, en dosis elevades són laxants i provoquen simptomatologia digestiva (gasos, inflor d’estómac, males digestions…). Hauríem d’evitar: isomaltosa, lactitol, maltitol, mannitol, Sorbitol, xilitol, aspartam, ciclamat, Sucralosa, Acesulfam-K, Sacarina. Alguns altres, els podem usar de manera puntual, com les fulles de la planta d’estèvia.

 • Evitar qualsevol ultraprocessat o producte processat alimentari (galetes, pastissos, palets de pa, dolços, paquets i embolcalls alimentaris amb molts ingredients, etc.).
 • Evitar els greixos hidrogenats com la margarina i els olis refinats. Són grasses proinflamatòries. Per a cuinar utilitzar oli d’oliva verge en poca quantitat. Prioritzar coccions com la planxa, vapor, wook, saltat, forn.

Triarem els greixos saludables com (l’oli d’oliva verge extra, oli de coco verge, alvocat, peix blau, carns altes en greix de qualitat, rovell d’ou, maionesa casolana, farina d’ametlles, fruita seca).

Hem de tenir en compte, que hi ha una gran quantitat de químics tòxics que es dissolen en el greix i els animals els acumulem en ella. Per aquest motiu, hem de consumir els productes d’origen animal, ecològics o de pastura que no els hagin tractat amb productes químics.

 • No consumir alcohol: L’alcohol és un tòxic del sistema nerviós i ens sobrecarrega el fetge. Impedeix que realitzi les seves importants funcions de detoxificació, especialment si estem realitzant quimioteràpia.
 • Si es tracta d’un càncer hormonal, hi ha alguns aliments que no estaran recomanats per la seva activitat hormonal, és necessari consultar amb el personal mèdic de referència.
 • Segons el tractament que s’estigui realitzant, hi haurà alguns aliments que no es podran consumir per interacció amb la quimioteràpia, en aquest cas també és important consultar amb el professional.
 • L’estrès s’ha de cuidar i reduir tot el possible, durant tot el procés oncològic. Quan vivim una situació d’estrès constant, s’alliberen les hormones cortisol i epinefrina, la qual cosa pot fer que augmenti el nivell de sucre en sang.

Perquè els nivells d’estrès es mantinguin baixos, es recomana descansar suficient i realitzar pràctiques diàries com el ioga, el moviment, la respiració, la meditació i sobretot qualsevol contacte amb la naturalesa, totes les vegades que sigui possible.

Poder demanar ajuda amb la gestió emocional en tot el procés, serà un suport saludable durant el tractament.

El concepte de caquèxia i càncer

Hem de tenir en compte que la caquèxia és una conseqüència habitual en el procés de càncer. La caquèxia és la pèrdua de pes excessiva portant al consum de múscul i greix.

Els efectes adversos dels tractaments (nàusees, vòmits…), a vegades poden empitjorar aquesta situació.

Un dels motius d’aquesta pèrdua excessiva de pes en els tractaments oncològics, pot ser degut pel gran consum de glucosa del tumor. La insaciabilitat de les cèl·lules tumorals fa que el fetge acabi formant glucosa a partir de greixos i proteïnes, consumint les reserves de l’organisme.

Però incrementar el consum d’hidrats alimentarà les cèl·lules tumorals, ja que aquestes estan adaptades per a la màxima absorció de glucosa, mentre que generen un ambient de resistència a la insulina (l’hormona encarregada d’entrar la glucosa en la cèl·lula) en les cèl·lules sanes.

Tot i que la dieta cetogènica es relaciona amb una dieta per a perdre pes, no té per què ser així. Si es fa una bona compensació amb suficients grasses i proteïnes, fins i tot es pot augmentar de pes. A més, ens permet que les cèl·lules sanes s'alimentin correctament mentre que les cèl·lules tumorals aniran escasses del seu combustible.

La importància de personalitzar la dieta cetogènica en pacients oncològics

La dieta keto no serà igual per a tothom, ni al llarg de totes les fases del tractament.

En una primera fase, i en funció sempre de l’estat inicial del pacient, pot ser necessària una dieta més estricta per a fer que l’organisme entri en cetosi. Una vegada la cetosi ja està establerta podrem incorporar alguns aliments que inicialment estaven desaconsellats.

De la mateixa manera, alguns pacients oncològics sofreixen hipoglucèmies amb les quimioteràpies, especialment quan porten temps amb el tractament. Les hipoglucèmies són baixades massa grans de sucre en sang. En aquests casos caldrà adaptar la dieta Keto als pacients amb càncer amb una mica més d’hidrats (amb baix índex glucèmic) per a controlar aquesta situació i poder ajudar a la recuperació de cada sessió oncològica.

Per a poder controlar la cetosi, podem utilitzar uns aparells específics per a anar regulant el nostre estat de cetosis en la dieta keto. Serà important tenir en compte, que el grau de cetosis en sang, ha d’estar valorat sempre amb la glucosa en sang.

Aquest se’n diu l’índex de glucosa-cetona (GKI). El GKI és la relació calculada entre els nivells de glucosa i cetones, representada per un únic valor.

Fórmula GKI = [nivell de glucosa en sang ÷ 18] ÷ nivell de cetona en sang

També serà important tenir en compte que alguns pacients amb càncer tenen nàusees o vòmits durant el tractament oncològic, per la qual cosa haurem d’acompanyar-los també amb aquests símptomes i procurar que consumeixin aliments que els agradin, evitant sortir de la cetosi. 

Una alimentació cetogènica personalitzada és la clau per a aconseguir els millors resultats en tot el tractament.

L’equip multidisciplinari de Medicina Biològica, pot acompanyar en el procés de tractament i recuperació d’un càncer, analitzant-lo des de diferents enfocaments per a complementar el tractament convencional des de la medicina integrativa, la nutrició integrativa i la psiconeuroendocrinologia; amb l’objectiu de millorar la seva tolerància i evolució.

Si després de llegir l’article o de veure el vídeo et queda algun dubte pots plantejar-la:

 • contactant amb el Centre de Medicina Biològica de Barcelona: telefonant al 93 419 17 16 o enviant un correu a info@medicina-biologica.net.
 • en els comentaris del blog.
 • escrivint un missatge directe en els nostres perfils de xarxes socials: Instagram o Facebook.

Article escrit per:

Picture of Berta Martínez Bertran
Berta Martínez Bertran

Nutricionista integrativa. Psiconeuroinmunologia, nutrició esportiva.

Picture of Dra. Padma Solanas Noguera
Dra. Padma Solanas Noguera

Mèdica. Medicina integrativa, homeopatia, micronutrició, nutrició ortomolecular.

Articles relacionats
Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *