Tòxics ambientals: com reduir la contaminació a la llar i prevenir problemes de salut

Tòxics ambientals: com reduir la contaminació a la llar i prevenir problemes de salut

Tòxics ambientals: com reduir la contaminació a la llar i prevenir problemes de salut

Quan parlem de contaminació a la llar és molt freqüent pensar en els efectes de la contaminació general i els tòxics de l’exterior (cotxes, contaminació atmosfèrica, etc.), sense pensar en la contaminació generada dins de les nostres cases.

Per això, en aquest article volem ajudar-te a identificar les fonts de contaminació a la llar.

A casa nostra se suma la contaminació exterior i tot allò que es genera dins de la pròpia llar, per això és clau posar consciència en què emet tòxics ambientals i com reduir o evitar la nostra exposició.

Índex de continugts

En el següent vídeo (extret del directe que vam fer a Instagram) donem resposta a les preguntes què són els tòxics ambientals?, com podem identificar-los?, i quines opcions tenim per a evitar-los?.

Parlem amb la Dra. Elisabet Silvestre. Dra. en Biologia, màster en Biologia humana i màster en Bioconstrucció, docent en biohabitabilitat en diferents màsters i postgraus, i autora de llibres com: “Viure sense Tòxics”, “La teva Casa Sana” i “L’oficina a casa”; i amb la Dra. Padma Solanes, Metge especialista en medicina ambiental i integrativa, teràpia neural i nutrició ortomolecular, coautora del llibre “La font de la salut. Una aproximació a la medicina integrativa.”

Si ho prefereixes, el contingut de tot el vídeo està detallat en aquest article:

Què són els tòxics ambientals?

Els Tòxics ambientals són tots aquells agents que es troben en el nostre entorn, que contribueixen a la sobrecàrrega del nostre organisme i a l’empitjorament de la nostra salut.

Són, per exemple, els pesticides, els plàstics, els retardants de flama, els additius alimentaris, entre molts altres que anirem esmentant al llarg d’aquest article.

Són substàncies que penetren en l’organisme, a través de l’alimentació, l’aire que respirem, i tot el que ens posem en la pell (cosmètics, roba, etc.).

tóxicos ambientales y cáncer
cancer y tóxicos ambientales

Com afecten els tòxics ambientals a la nostra salut?

El nostre organisme no està preparat o li costa molt eliminar aquestes substàncies que ens envolten. No podem permetre que el nostre cos s’ompli d’aquests productes químics fins al punt d’emmalaltir-nos.

Diversos estudis relacionen els tòxics ambientals amb efectes en la salut humana, desenvolupant una sèrie de malalties neurodegeneratives, autoimmunes, endocrines, cardiovasculars i metabòliques.

Com són el càncer, la diabetis, els problemes de tiroides, la infertilitat, l’autisme, Síndromes de sensibilització Central, com són la Sensibilitat Química Múltiple, la Electrohipersensibilitat, la Fatiga crònica, la Fibromiàlgia, entre moltíssimes altres malalties cròniques.

Com veus, el factor ambiental pot tenir molt de pes en la nostra salut, per això és important prendre consciència sobre com, en el nostre dia a dia, podem minimitzar l’exposició.

La genètica no la podem canviar, però sí que podem incidir en l’entorn i canviar-lo perquè no afecti la nostra salut. Amb aquesta visió, podem el focus en el exposoma: tots aquests factors ambientals als quals estem exposats al llarg de la nostra vida. Prevenint el desenvolupament de malalties, però també promovent la salut.

Quins són els principals contaminants a la llar?

Per a identificar els agents contaminants més comuns a la llar i reduir la contaminació en aquest espai on passem tantes hores de la nostra vida, volem posar la mirada en tot el que està relacionat amb els acabats d’interior, el mobiliari, els tèxtils, la roba, les rutines de neteja de la llar i l’alimentació.

La nostra casa és com una tercera pell, entenent que l’epidermis és la nostra primera pell (perquè marca el límit físic entre l’interior i l’exterior de l’organisme) i la roba actua com una segona pell.

Si concebem el lloc en el qual vivim com la nostra tercera pell, podem entendre que depenent de com sigui l'ambient pot potenciar la nostra salut o minvar-la.

Acabats d'interior: materials contaminants molt freqüents a la llar

Si estàs pensant a fer canvis a la teva casa, fer alguna reforma integral, reforma parcial, o simplement, pintar les parets; has de tenir en compte que existeixen molts materials contaminants en tots els productes relacionats amb les reformes a la llar.

De totes les estades de la casa, en la qual posarem més èmfasi és en el dormitori, perquè passem un terç de la nostra vida en ell. Passem més hores i és un temps en el qual el nostre organisme necessita descansar i regenerar-se, per tant, li evitarem el màxim de tòxics ambientals i contaminants possible.

Per a reduir la contaminació a casa és important revisar:

  • Pintura per a les parets:

No totes les pintures són iguals des del punt de la salut mediambiental ni la nostra.

Tot i que la pintura estigui etiquetada com a pintura a l’aigua, natural, sense olor o ecològica, és necessari verificar que no emeti uns certs compostos que estarem respirant, no sols en el moment de l’aplicació, sinó també durant dies, setmanes i fins i tot mesos.

Per a triar una pintura que redueixi l'emissió de tòxics ambientals a casa hem de buscar aquelles que tinguin l'etiqueta de “Baixes emissions en compostos orgànics volàtils (VOC)” i especifiqui “Baix en formaldehido”.

toxicos ambientales, como evitar la contaminación en el hogar en materiales de reformas, acabados de interior y pinturas. Centre de Medicina Biològica de Barcelona
evitar tóxicos ambientales en pinturas de paredes en el hogar, cerfificación VOC. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

Els compostos orgànics volàtils (COV) també coneguts per les seves sigles en anglès (VOC), són un tipus de contaminants de l’aire els efectes del quals sobre la salut poden ser com a disruptors endocrins, neurotòxics o cancerígens. Entre ells trobem el formaldehido, molt estès entre útils quotidians, estan reconeguts com a cancerígens per la International Agency for research on cancer i l’OMS.

  • Papers pintats per a parets:

Per a fixar un paper pintat a la paret és necessari utilitzar coles o vernissos. La majoria de les coles i vernissos contenen els compostos orgànics volàtils i formaldehido, per la qual cosa són opcions a descartar.

  • Mobiliari:
L'opció més adequada és la fusta massissa amb acabats naturals (vernissos a l'aigua, lacatges sense COV, o un altre tipus d'acabats que no continguin els tòxics anteriorment esmentats). Sempre prioritzarem mobiliari natural i amb menys processament possible.

És freqüent veure mobles de fusta natural als quals se’ls ha aplicat algun producte sintètic, per exemple, el vernís, per al seu acabat. En aquests casos s’estaria comprant un material natural amb un producte tòxic que continua emetent els compostos orgànics volàtils que comentàvem.

Hem de parar esment també als mobles fets de contraxapat o conglomerat (formats en el seu interior per trossos de fusta i cola). Si aquest tipus de mobles tenen alguna part que no està segellada, estan emetent a l’ambient productes tòxics. Enfront d’aquesta situació és important revisar els que tenim a casa i segellar les parts que estiguin al descobert.

evitar toxicos ambientales y contaminación en casa en los muebles. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

A part de la fusta massissa amb acabats naturals, el cristall i el metall també són materials amb els quals es fabrica mobiliari innocu de tòxics i que podem introduir a casa nostra per a evitar els agents contaminants més comuns a la llar.

Cal apuntar que el metall és un conductor de l’electricitat, per tant, els mobles que tinguin estructures metàl·liques hauran d’estar allunyats d’equips o zones que puguin tenir camps elèctrics.

  • Elements del dormitori:
Recomanem invertir en un bon matalàs, coixí i funda de tots dos. El nostre organisme està moltes hores en contacte amb aquests tres elements i respirem tots els compostos que emeten.

També descartarem molles o estructures metàl·liques a l’interior del matalàs per la capacitat de conduir electricitat.

reducir la contaminación en casa invirtiendo en elementos naturales para el dormitorio: colchón y almohada. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

Tèxtils: productes molt comuns a casa que emeten agents contaminants

  • Tèxtils del dormitori:
Els llençols i la roba amb la qual dormim hem de procurar que siguin confeccionades amb materials naturals. Per a assegurar-ho podem buscar les etiquetes de qualitat amb reconeixement a nivell mundial:
  • Oeko Tex: demostra una producció sostenible, que és ecològicament segur per als éssers humans i respectuós amb el medi ambient, minimitzant l’ús de metalls pesants i compostos nocius.

 

  • GOTS (Global Organic Textile Standard): garanteix la sostenibilitat de les peces en tota la seva cadena de producció i evita l’ús de substàncies químiques.
certoficación Oeko Tex para la reducción de contaminantes y tóxicos ambientales en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona
certoficación Oeko Tex para la reducción de contaminantes y tóxicos ambientales en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

Recomanem evitar tèxtils confeccionats amb polièster i fibres sintètiques, sovint provinents del petroli.

Alguns d’aquests tèxtils es marquen com a sostenibles o ecològics per estar fabricats amb plàstic reciclat. Això, a nivell ambiental, té un sentit en reciclar el plàstic sobrant, però hem de tenir en compte dues coses:

  • Cada vegada que rentem la nostra roba es desprenen microfibres, moltes de les quals acabaran al mar. Si la nostra roba és de plàstic, estarem tirant plàstic al mar en forma de microplàstics, molt difícils d’eliminar.
  • El plàstic reciclat no deixa de ser plàstic que torna a estar en contacte amb la nostra pell i emet, novament, substàncies nocives per al nostre organisme.
  • Tèxtils de la llar i vestuari:

Els suggeriments que hem comentat per a evitar materials contaminants en els tèxtils del dormitori són extrapolables a tots els tèxtils de la llar: catifes, cortines, roba, coixins del sofà, entre molts altres; i a la roba que utilitzem cada dia, sobretot aquella que està directament en contacte amb la nostra pell.

Buscarem tèxtils de la llar i roba, sobretot la del dormitori i la que usem per a dormir, confeccionada amb materials naturals. Per a assegurar-ho podem buscar les etiquetes de qualitat amb reconeixement a nivell mundial Oeko Tex i GOTS.

Articles de neteja: productes que emeten tòxics ambientals a la llar

Volem començar evidenciant la paradoxa que es produeix en la neteja de la llar i que Elisabet Silvestre va posar de manifest en el directe que vam fer:

“NETEGEM CASA NOSTRA CASA DE MICROORGANISMES I L'EMBRUTEM DE SUBSTÀNCIES QUÍMIQUES”

Els productes de neteja, molt presents en totes les cases, solen portar diversos compostos tòxics. Si netegem la nostra casa diària o setmanalment, el que estem fent és anar introduint en l’ambient totes aquestes substàncies nocives per a la nostra salut.

Hem d’evitar productes molt agressius com són el lleixiu, el salfumán i l’amoníac i buscar opcions més respectuoses amb el medi ambient (en la seva producció, en el seu ús i en el seu abocament), més econòmiques i més saludables per a qui les utilitza.

  • Entre aquestes opcions existeix:
    Realitzar els nostres propis netejadors utilitzant bicarbonat, vinagre, llimona
    . Només amb aquests tres productes i aigua es pot fer perfectament el manteniment d’una casa.

Productos de limpieza sin tóxicos ambientales. Opción para reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona
  • Optar per productes el més saludables possible que no continguin substàncies perilloses. Cada vegada és més freqüent trobar-los en la majoria dels supermercats. Hi ha moltes etiquetes diferents que ens ajuden a distingir aquests productes, només parlarem de dos per la seva importància i ús estès.

    En el moment de fer l’elecció, pots tenir en compte que existeixen:
  • Productes de “química verda”, les empreses que els fabriquen estan reduint l’ús de substàncies perilloses, encara que no íntegrament. Una de les etiquetes més esteses en aquest sentit és l’Etiqueta Ecològica Europea (EEE), representada gràficament per una flor de tija verda coronada per la lletra “e” i les estrelles de la bandera europea.
    És una certificació que ens indica que s’estan minimitzant alguns productes tòxics, encara que poden continuar contenint alguns perjudicials.

  • La Certificació Ecocert indica que s’utilitzen productes que tenen certificat ecològic i que no s’utilitza cap tòxic nociu per a la salut.
  •  
Certificación ecolabel: productos de limpieza sin tóxicos ambientales. Opción para reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona
Certificación ecocert: productos de limpieza sin tóxicos ambientales. Opción para reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

Volem posar èmfasi en els suavitzants, ja que per la seva composició és un dels productes de neteja més sensibilitzants i que dona més problemes quant a salut.

Un altre punt rellevant en la neteja de la llar és l’eliminació de la pols. A la pols hi trobem molts tòxics ambientals que s’han anat volatilitzant al llarg del dia. És clau poder eliminar la pols i fer-ho correctament: amb un drap humit per a evitar que torni a suspendre’s en l’aire i passar l’aspirador després.

En conclusió, en triar un producte de neteja hem de fixar-nos en les certificacions esmentades anteriorment i en la composició: si en l'etiqueta llegim el component "perfum", "fragància" o "almescos sintètics", entre moltes altres, podem pensar que en aquest producte s'han utilitzat substàncies tòxiques, com els ftalats, que són disruptors endocrins.

Evitarem productes molt agressius i buscarem opcions més respectuoses amb el medi ambient i amb la nostra salut: realitzant els nostres propis netejadors o buscant productes amb la "Certificació Ecocert" o l'"Etiqueta Ecològica Europea (EEE)".

Camps electromagnètics artificials: la contaminació dins de les nostres cases

En els últims 20-30 anys hem canviat el nostre estil de vida. Passem la major part del temps en interiors i usant (o enganxats a) la tecnologia.

Les exposicions constants i sostingudes en el temps a la tecnologia (moltes hores, cada dia, durant tots els dies) són un estressor ambiental important per al nostre organisme.

Contaminación electromagnética: reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

Els organismes que no toleren tan bé aquest estressor ambiental comencen a mostrar simptomatologies adverses de salut.

En aquest punt proposem usar la tecnologia de manera saludable: seguir-la usant, però evitant o minimitzant l’exposició als camps elèctrics de baixa freqüència, els camps magnètics de baixa freqüència i els camps electromagnètics d’alta freqüència.

Algunes opcions passen per revisar la instal·lació de casa i fer-la biocompatible, apantallar unes certes zones de la llar en les quals hi ha més exposició, instal·lar dispositius que redueixen la tensió elèctrica quan no s'utilitza aquest interruptor o dispositiu, assegurar que a la casa està ben instal·lada la presa de terra, entre altres.

Les zones de permanència de casa nostra (on treballem, llegim, descansem, realitzem els nostres entreteniments, etc.) les podem situar el més lluny possible dels equips elèctrics i electrònics per a evitar estar en exposició.

Evitarem tenir sempre funcionant els dispositius sense fils que funcionen amb wifi, bluetooth, etc. Els encendrem quan s'utilitzen i els apagarem en finalitzar el seu ús.
Contaminación electromagnética: reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

Practicar la higiene energètica, tan important com la higiene personal, a la qual ja tenim molta més consciència. Sobretot, en hores de descans, somni i reparació del nostre organisme.

Si t’interessa aprofundir sobre com influencien els camps elèctrics a la nostra salut i descans, et recomanem aquest article sobre radiacions electromagnètiques i salut per a identificar com pots eliminar o reduir l’exposició.

Si te interesa profundizar sobre cómo influencian los campos eléctricos a nuestra salud y descanso, te recomendamos este artículo sobre radiaciones electromagnéticas y salud para identificar cómo puedes eliminar o reducir la exposición.

Camps electromagnètics naturals: una altra font de contaminació dins de casa

A part dels camps electromagnètics artificials, existeixen els naturals, sobretot corrents d’aigua subterrània (poden ser les aigües freàtiques o, en el cas de les zones urbanes, els rius, rieres, rierols i torrents que s’han tapat per a construir damunt), falles, línies Hartmann i Curry.

Aquestes geopatias generen camps electromagnètics que pugen en superfície i que també són perjudicials per a la salut si es té una exposició prologada.

A consulta veiem moltes persones amb problemes de salut que estan afectades per una sobreexposició a aquests tipus de camps electromagnètics naturals.

La bona notícia és que es poden detectar gràcies a l'Electroacupuntura de Voll (EAV) o un estudi geobiológico i pal·liar les conseqüències produïdes pels CEMs.

Alimentació: important font de contaminants en la llar

La principal via d'exposició als tòxics és tot el que mengem i bevem, per això és clau cuidar la nostra alimentació.

L’alimentació és un capítol molt extens que desenvoluparem en pròxims articles. Però volem apuntar alguns aspectes importants:

  • Evitar aliments processats i optar per aliments frescos, de temporada i de proximitat.
Tóxicos en la alimentación: reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona
  • Prioritzar aliments ecològics, sobretot els d’origen animal, ja que acumulen més pesticides que els d’origen vegetal.
  • Si no és possible comprar tots els aliments d’origen vegetal de cultiu ecològic, la proposta és començar a comprar ecològic els més contaminats, per saber quins són pots consultar la llista de la dotzena bruta (Dirty Dozen™) i la llista dels 15 nets (Clean Fifteen™):
Dirty dozen o la docena sucia. Tóxicos en la alimentación. Reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona
Cleen fiftheen o los 15 limpios. Tóxicos en la alimentación. Reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

 

    • Els 15 nets (Clean Fifteen™): guia que conté les quinze fruites i verdures menys contaminades per plaguicides, aliments que per la seva capa protectora natural estan més protegits de l’exposició als pesticides o és menys freqüent que els residus de plaguicides romanguin en aquests aliments en el moment de rentar-los i menjar-los.
  • Eliminar todos aquellos utensilios de cocina que sean de plástico (tuppers, basos, cubiertos, etc.), especialmente aquellos que tengan contacto directo con los alimentos. Siempre apostaremos por el cristal, madera o acero inoxidable.

  • Evitar cocciones a temperaturas muy altas (fritos, barbacoas, etc.) que modifican el alimento y le añaden sustancias nocivas para nuestro organismo.

Per què evitar la contaminació a la llar?

El control ambiental és un bàsic de la salut. Ens nodrim també de tot el que respirem i toquem. Si al cos arriben tòxics, l'organisme acaba desequilibrant-se perquè no sap què fer amb aquestes substàncies.

La ciència aporta informació de com, fins i tot les dosis baixes són suficients per a dia a dia anar minvant l’equilibri de l’organisme, fins que inclús pot arribar a perdre la tolerància i reaccionar com si de dosis altes es tractés.

Si apostem per la salut a casa, reduint la quantitat de productes que sumen tòxics a la llar i que fan que no respirem un aire saludable a casa, estarem invertint a prevenir futurs problemes de salut (càncer, diabetis, problemes de tiroides, infertilitat, autisme, síndromes de sensibilització central, com són la sensibilitat química múltiple, la electrohipersensibilidad, la fatiga crònica, la fibromiàlgia, entre moltíssimes altres malalties cròniques), i també ho notarem en el nostre dia a dia.

La reacció de factors ambientals de risc no sempre és la mateixa en totes les persones, depèn de factors com la genètica, la tolerància personal, la dosi o les sinergies entre diferents factors; i per això en algunes persones els símptomes poden apareixen gairebé immediatament, en unes altres al cap d’uns mesos o fins i tot d’uns anys.

Potenciant un entorn sa i sense agents tòxics, és molt probable que sentim més vitalitat, menys cansament, millor descans, que desapareguin aquestes molèsties que algunes persones viuen en la seva quotidianitat (maldecaps, per exemple). En definitiva, estarem augmentant el nostre benestar i confort.

A part de tot el revisat, existeix una altra font molt important d’entrada de tòxics a l’organisme: els productes de cosmètica.

Les seves composicions inclouen molts compostos perjudicials per a la nostra salut i els usem diàriament sobre la nostra pell.

Tóxicos ambientales en productos cosméticos. Reducir la contaminación en el hogar. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

En el present article no hem volgut aprofundir en aquest gran grup de productes perquè el tractarem de manera extensa en un altre article.

Com començo a reduir els tòxics ambientals i la contaminació a casa?

Si has llegit totes les recomanacions que hem introduït en aquest article per a identificar quins productes estan emetent tòxics a la teva llar i com pots reduir l’exposició, pot ser que sentis angoixa o un cert aclaparament per les moltes coses que has de canviar.

És impossible canviar tota la nostra llar en un dia, però el que pretenem és que tinguis la informació i, a poc a poc, quan hagis de comprar una cosa nova, prenguis la decisió d’apostar per un producte més sostenible i menys nociu per a la teva salut.

És important recordar que hem de posar especial interès en les dones embarassades, nens petits i persones amb problemes de salut.

Hi ha una cosa molt senzilla que podem fer a totes les cases: VENTILAR diàriament.

Amb la ventilació renovem l’aire i eliminem els tòxics ambientals que mobles, tèxtils, materials, productes han anat desprenent. També llevar la pols, com ja hem comentat, ja que aquest acumula molts dels químics presents en la llar.

En cas que hi hagi patologies o si s’ha sofert una exposició molt prolongada o aguda a tòxics ambientals, és important acudir a un professional expert en medicina ambiental.

Totes les recomanacions globals que estan recollides en aquest article han d’anar més a l’extrem i han d’estar personalitzades en els casos anteriorment descrits.

Què és la medicina ambiental?

És la disciplina mèdica que s’ocupa d’analitzar la interacció entre l’entorn i l’ésser humà.

On posa més focus és en els productes de síntesis que hem creat els humans, així com les radiacions electromagnètiques artificials.

És una disciplina transversal, ja que totes les patologies poden estar influenciades per l’entorn en el qual viu la persona.

Així doncs, en realitzar una visita mèdica al nostre Centre de salut tenim en compte la medicina ambiental: avaluem el risc ambiental, estudiem els efectes nocius que l’entorn té en la salut de la persona i proposem una estratègia terapèutica amb l’objectiu de revertir-la.

problemas-gastrointestinales-diagnostico-en-consulta-medica-medicina-integrativa

Si veient el vídeo o llegint l’article et queda algun dubte sobre quines són les principals fonts de contaminació a la llar i com reduir o evitar l’exposició, pots plantejar-la en:

  • els comentaris del blog.
  • escrivint un missatge directe en els nostres perfils de xarxes socials: Instagram o Facebook.
  • contactant amb el Centre de Medicina Biològica de Barcelona: trucant al 93 419 17 16 o enviant un correu a info@medicina-biologica.net.

Article escrit per:

Picture of Dra. Padma Solanas Noguera
Dra. Padma Solanas Noguera

Metge especialista en medicina ambiental i integrativa, teràpia neural i nutrició ortomolecular.

Bibliografia i recursos interessants:

Web Hogar sin tóxicos: https://www.hogarsintoxicos.org/es

Guías WECF para la prevención de tóxicos en la vida cotidiana: https://www.caps.cat/medi-ambient/documents/450-guies-wecf-per-a-la-prevencio-de-toxics-a-la-vida-quaotidina.html

Bibliogrgafia:

Silvestre, E. (2014). Vivir sin tóxicos: como ganar bienestar y salud para tu familia. Rba libros.

Silvestre, E. (2021). Tu casa sana. RBA Libros.

Silvestre, E. (2022). La oficina en casa. Claves para crear un ambiente saludable y creativo para tu cerebro. RBA Libros.

Noguera Fusellas, M.; Solanas Noguera, P. (2015). La fuente de la salud. Una aproximación a la medicina integrativa. Paidos Iberica.

Articles relacionats
Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *