Homeopatia

L’homeopatia persegueix optimitzar la salut de la persona tot estimulant el mecanisme d’autoregulació de l’organisme, de forma no agressiva, durable i eficaç. El principi terapèutic de l’homeopatia es basa en l’anomenada llei de la similitud, segons la qual el semblant cura el semblant. Això significa que tota substància que és capaç de produir uns símptomes en el individu sa també és capaç de fer-los desaparèixer en el malalt, quan s’administra en dosis altament diluïdes i potenciades.

Per tot això una de les característiques fonamentals de la praxi homeopàtica és la individualització del malalt, la qual cosa implica que el metge prescriurà un tractament ajustat a cada pacient. I és que cada persona té la seva pròpia grip, la seva pròpia angina o el seu pròpi èczema; és a dir, que desenvoluparà símptomes particulars de cada mal, els quals orientaran el metge a l’hora de triar el remei homeopàtic precís.

Encara que Hipòcrates, pare de la medicina occidental, ja intuís el principi de similitud, dos mil cinc-cents anys enrere, fou descobert realment pel metge alemany Samuel Hahnemann (1755-1843), en observar que substàncies utilitzades a dosis altes provocaven certs símptomes, mentre que si s’ingerien diluïdes i agitades els símptomes desapareixien. Es formulava així el principi de similitud, base del mètode homeopàtic, pel qual el semblant cura el semblant.

Els medicaments homeopàtics s’elaboren en laboratoris mèdics especialitzats, seguint normes rigoroses de control de qualitat; i es dispensen a les farmàcies. S’obtenen a partir de substàncies naturals, sotmeses a un procés específic de dilució i dinamització, que, posteriorment, s’impregnen en grànuls o bé glòbuls, que és la forma més comuna d’administració, encara que també es poden trobar medicaments homeopàtics en forma de gotes o injectables. Els medicaments homeopàtics són totalment segurs i no tenen efectes secundaris, sent sempre ben tolerats per l’organisme.

En operar potenciant les defenses naturals de l’organisme, l’homeopatia està indicada en totes les edats, encara que resulta especialment efectiva en nens i embarassades, donat que no tenen toxicitat.

L’homeopatia té un doble objetiu:

  1. Prevenció de malalties: grip, refredats, al·lèrgies estacionals, otitis, bronquitis de repetició, migranyes, acné i angoixa, entre d’altres.
  2. Tractament de malalties cròniques (asma bronquial, èczemes, reumatismes, trastorns ginecològics i de la menopausa, estrés, angoixa, etc.), així com de malalties agudes (amigdalitis, sinusitis, gastroenteritis, urticària, problemes ginecològics, etc.).