Medicina física
i rehabilitació

Què és la medicina física i rehabilitació?

La medicina física i rehabilitació és una especialitat mèdica que tracta principalment, les molèsties i alteracions en la funció de problemes neurològics i múscul-esquelètics. La seva principal finalitat és la de recuperar la funció, la vida diària i no tenir dolor.

Al servei de rehabilitació i medicina física tractem el dolor d’origen múscul-esquelètic (principalment os, múscul, tendó, lligament, fàscies), així com recupera la funció de les articulacions i del cos en general (mobilitat, força, equilibri, propiocepció i, especialment, la tornada a la vida habitual o a l’esport).

En quins casos es recomana un tractament al centre de medicina física?

Recomanem una visita al servei de rehabilitació i medicina física en:

Artrosi
Contractures musculars
Lesions tendinoses per moviment repetitiu, com per exemple la epicondilitis o colze del tennista.
Lesions per sobrecàrrega postural, com les que ocorre després de llargues hores enfront de l'ordinador.
Traumatismes i accidents
Després d'una cirurgia, per exemple, una pròtesi de maluc, una artroscòpia.
Dolor com cervicàlgia, ciàtica, dolor a les mans.
Patologia del peu ja sigui artrosi, tendinitis.

Com es desenvolupa el tractament al servei de rehabilitació i medicina física?

El diagnòstic el fem basant-nos en la història mèdica i en l’exploració del pacient segons les malalties que refereixi, ja sigui caminar, problemes de mobilitat, inflamació articular o dolor.

Per exemple, en una lumbàlgia mirarem moviments específics de columna per a saber quina zona aquesta afectada, si és d’origen muscular, vertebral, lligamentós, discal; si afecta o no neurològicament, quina àrea neurològica és l’afectada (pinçament, radiculopatia, lesió neurològica).

A vegades, serà necessari sol·licitar proves complementàries com a ecografia, ressonància magnètica, electromiografia, gammagrafia, entre altres; per a completar el diagnòstic.

Una vegada efectuat el diagnòstic, establim el tractament segons els resultats.

El tractament consta de diverses fases:

  1. Primer tractem el dolor, edema i inflamació.
  2. Després treballem mobilitat i força.
  3. En tercer lloc, recuperem les activitats de la vida diària amb la força, equilibri, mobilitat per a poder estar el més pròxim a la seva vida habitual.
  4. Finalment, completem el tractament amb la reinserció laboral o esportiva, recuperant el gest i l’habilitat per a poder-lo fer de nou després de la lesió o malaltia.

Les diferents opcions de tractament són: farmacològic, teràpia neural, acupuntura, fisioteràpia, osteopatia, massatge de drenatge, massatge descontracturant, infiltracions amb diverses substancies depenent del cas: àcid hialurònic, homeopatia o cortisona.

El tractament amb infiltracions d’àcid hialurònic consisteix a administrar injeccions amb aquesta substància a l’interior de les articulacions.

L’àcid hialurònic és una substància injectable a nivell articular, que s’usa en medicina per a millorar la viscositat i elasticitat del líquid sinovial de les articulacions, reduint així la inflamació i el dolor en les articulacions.

En actuar com a lubrificant, l’àcid hialurònic disminueix la tensió que habitualment exercim sobre les articulacions, en accions tan quotidianes com caminar, baixar escales o practicar esport.

Una part molt important del tractament al nostre centre de rehabilitació i medicina física és la prevenció, instruint al pacient en exercicis de manteniment, posturals i adaptacions ergonòmiques en el seu treball.


Dra. Emília Pérez

Dra. Emília Pérez

La Dra. Emilia Pérez especialista medicina física i rehabilitació, és qui desenvolupa aquest tipus de visites mèdiques.

Preguntes freqüents sobre medicina física i rehabilitació:

És important acudir  al servei de rehabilitació i medicina física al més aviat possible, després d’haver-se produït la lesió, la molèstia o alteració. La nostra Dra. especialista al centre de medicina física serà qui determinarà les sessions, el tractament adequat i les derivacions pertinents (fisioteràpia, electroteràpia i quin tipus concret, teràpia neural, entre altres).

No són doloroses. Quan hi ha dolor, és perquè la tècnica que s’està utilitzant no s’està desenvolupant correctament.

El nombre de sessions que es facin al centre de medicina física dependrà del pacient, la patologia i el cas. En cada situació valorarem quina és la durada adequada per a recuperar la funció, la vida diària i no tenir dolor.

En general, les contraindicacions són poques. En quadres molt inflamatoris hem de parar el tractament durant uns dies, no es recomana realitzar massatges si hi ha problemes a la pell o no es poden fer mobilitzacions si hi ha vessament.

Si el tractament implica fer sessions de fisioteràpia, serà el fisioterapeuta que pautarà els exercicis a realitzar després de la sessió.

L’administració d’injeccions amb àcid hialurònic de manera intra-articular redueix la inflamació i el dolor en les articulacions.

És un tractament recomanat per a articulacions amb artrosis i dolor, o com a tractament preventiu en casos de molèsties en esportistes.

L’efecte de les infiltracions dura entre 6 i 12 mesos (segons l’estat del pacient i les característiques de la seva artrosi), experimentant una millora progressiva en les següents setmanes de l’administració.

Es pot fer vida normal. Si es tracta d’un esportista d’elit, recomanem esperar 1 o 2 dies per a tornar a la pràctica.

Al centre de rehabilitació i medicina física considerem que si la tècnica està ben feta i el pacient es relaxa no ha d’aparèixer dolor.

Aquestes infiltracions han de realitzar-se per un professional mèdic expert en la tècnica de la infiltració articular, com és el cas de a Dra. Emilia Pérez, especialista del nostre centre de rehabilitació i medicina física.

Necessites un tractament en medicina física
i rehabilitació?

Demana una vista o sol·licita informació sobre el servei de rehabilitació i medicina física. 

La Dra. Emilia Pérez serà qui pautarà les sessions, el tractament adequat i les derivacions pertinents per millorar la teva lesió, molèstia o alteració.