Nutrició integrativa

i Psiconeuroinmunologia

Què és la nutrició integrativa
i quin és el seu principal propòsit?

La Nutrició Integrativa significa “tractar el cos com un tot”, es relaciona amb recuperar la salut de cada persona englobant totes les parts enfocades a millorar-la: alimentació, hàbits i estil de vida, ritmes circadiaris, estrès, emocions, entre altres.

És una forma holística d’entendre com els aliments que mengem nodreixen els nostres cossos. Va més enllà de comptar calories, ja que examina cada sistema d’òrgans individualment, aconseguint un equilibri en totes les àrees de la vida.

La nutrició integrativa és personalitzada respectant les necessitats de cada individu. S’elaborarà un menú personalitzat segons les necessitats de cadascun.

Què és la Psiconeuroinmunologia Clínica (PNI).
Com s’uneix PNI i nutrició integrativa?

La psiconeuroinmunologia és una branca de la Medicina que estudia la interacció entre el cervell, les emocions, el sistema nerviós, endocrí i immune i les seves patologies. Utilitzant, el coneixement de la fisiologia humana per a solucionar les veritables causes dels símptomes. El seu enfocament és interdisciplinari. La PNI parteix de la base que les emocions, l’estrès, l’ansietat o la depressió provoquen canvis tant a nivell del sistema hormonal com en l’immunitari. I, al matex temps, considera que el sistema nerviós, l’immunitari i l’endocrí interaccionen amb els bacteris del nostre intestí. Aquests tres sistemes estan condicionats directament per l’estat del microbioma intestinal. 

PNI i nutrició integrativa, s’ajunten amb l’objectiu de millorar la salut de cada persona amb: canvis en l’estil de vida, practicant esport, moviment diari, una nutrició adequada, relacions saludables, la gestió de l’estrès, la relació amb l’entorn, la història de vida, el descans, les emocions…; tot això, s’engloba en la consulta de PNI i nutrició integrativa.

Es relaciona i es tracta de manera conjunta, per a aconseguir un equilibri entre els diferents sistemes del nostre organisme.

A qui va dirigit el servei?

El nostre servei de nutrició integrativa està dirigit a infants i adults. Els símptomes i problemes més comuns que tractem en consulta són:

Problemes digestius com acidesa, inflamació i distensió
Restrenyiment crònic
Dolor crònic
Migranyes i cefalees
Artritis
Psoriasis i Èczemes
Al·lèrgies
Sobrepès
Trastorns infantils com a al·lèrgies, problemes digestius, restrenyiment, bronquitis, otitis, dermatitis atòpica, asma
Alteracions cardiovasculars
Endometriosis i miomes
Infertilitat
Ansietat
Síndrome metabòlica
Síndrome de fatiga crònica
Resistència a la insulina
Diabetis
Intoleràncies alimentàries
Trastorns immunitaris i hormonals
Nutrició i fertilitat
Nutrició en l'embaràs
Introducció d'aliments en les primeres etapes de la vida, baby led weaning
Nutrició esportiva
Canvis d'hàbits i millora de la composició corporal

Com és una consulta en PNI – Nutrició al nostre centre de Barcelona?

La consulta de nutrició integrativa dura aproximadament 1 h. 

A la primera visita preguntem un qüestionari molt complet al pacient sobre els seus hàbits de vida, nutricionals i el seu historial de salut. Després de la primera visita, enviem en un termini de 7 dies, un pla nutricional personalitzat per correu electrònic.

En les pròximes visites de seguiment, editem i valorem aquest pla segons el tractament i els objectius establerts.

Nutricionista Berta Martínez Bertran: pni nutrició, pni alimentació, psiconeuroinmunologia dieta, pni dieta
Berta Martínez

Berta Martínez

La nutricionista integrativa i psiconeuroinmunòloga Berta Martínez Bertran realitza el servei de PNI i nutrició integrativa al nostre centre mèdic.

Preguntes freqüents sobre Nutrició integrativa, PNI i alimentació, PNI i dieta:

És un dels tractaments més efectius i mancats d’efectes secundaris per al tractament del dolor agut i crònic. Els principals efectes de l’ozó sobre l’organisme són: inactiva bacteris, virus i fongs; activa el metabolisme dels glòbuls vermells, augmentant la cessió d’oxigen als teixits; modula el sistema immunològic, combat l’estrès oxidatiu i actua com a analgèsic i antiinflamatori.

El pla nutricional inclou una estructura personalitzada de la pauta nutricional diària per a cada persona. Inclou també, uns exemples de menús segons els teus gustos, horaris i hàbits amb receptes personalitzades.

Pautes elaborades sota criteris Nutricionals i PNI marcaran l’alimentació, la dieta i l’estil de vida.

Dependrà dels objectius i hàbits de vida d’on parteixis. De manera general, s’inclou més moviment, adequats ritmes circadiaris (hores d’aixecar-se, menjar, dormir…), apropiat descans nocturn, gestió de l’estrès i tot això al costat d’una alimentació saludable personalitzada amb aliments antiinflamatoris.

La nutrició podria ser l’elaboració d’un simple menú tancat. Parlem de nutrició integrativa, quan engloba totes les parts enfocades a millorar la salut de la persona: els seus hàbits, el seu estil de vida, els seus horaris, els seus gustos, entre altres.

En una nutrició integrativa, s’elabora un menú personalitzat segons les necessitats de cada individu.

Alguns exemples són: pesadesa abdominal, gasos, dispèpsia, inflor, restrenyiment/diarrea, canvi de l’estat anímic, dolors musculars, mal alè, llagues o genives sagnants, al·lèrgies, patologies autoimmunes, baixades d’energia, dolors menstruals, desordres en el cicle menstrual i hormonals, problemes de pell, entre altres.

Tots aquests símptomes podrien ser causats per una alimentació deficient, inadequada i inflamatòria.

El microbioma intestinal és la comunitat de microorganismes vius residents en el tub digestiu. El seu desequilibri (disbiosi), pot provocar intoleràncies alimentàries, al·lèrgies, desordres del sistema digestiu, immunitari i nerviós, canvis emocionals, problemes cutanis, entre altres.

Menjar aliments i no productes alimentaris, és la primera base a aconseguir.

Seguir una pauta nutricional antiinflamatòria és el principi de la nostra autocura. El moviment, evitar o disminuir els fàrmacs, evitar o disminuir el contacte amb químics i disruptors endocrins, el descans nocturn apropiat, el contacte amb la natura, i puntualment una ajuda d’un bon probiòtic o suplement nutricional, ens ajudarà a cuidar el nostre microbioma i mantenir-lo sa.

No. La nutrició integrativa es relaciona amb augmentar i mantenir la salut en general.

Solucionar la inflamació que ha estat provocada per una inadequada nutrició, permetrà que recuperem la salut que ens pertany i a conseqüència d’això, el pes es perd, la inflamació baixa i recuperem la nostra figura saludable, evitant així, l’obesitat.

Moltes persones relacionen PNI – alimentació o psiconeuroinmunologia – dieta. Aquesta relació no és exclusiva, va molt més enllà, ja que es tracten totes les parts enfocades a millorar la salut de la persona: hàbits, estil de vida, horaris, gustos, entre altres.

Necessites una consulta en nutrició integrativa?

Demana una vista o sol·licita informació sobre el servei de nutrició i psiconeuroimmunologia. 

La nutricionista integrativa i psiconeuroimmunòloga Berta Martínez Bertran t’acompanyarà en la millora del teu sistema digestiu o aconseguir una pèrdua de pes saludable.