Reflexologia podal

Què és la Teràpia de les zones reflexes dels peus (TZR)?

El fonament de la reflexologia podal o teràpia de les zones reflexes dels peus rau en la consideració que les diferents parts del cos humà posseeixen la seva corresponent zona reflexa als peus. Aquestes zones reflecteixen fidelment l’estat de salut en què es troba l’organisme d’una persona en un moment determinat.

El terapeuta del centre de reflexoteràpia incideix amb les seves mans en aquestes zones mitjançant tècniques específiques de pressió. La pressió produeix una intensa irrigació local que posseeix la capacitat de generar un estímul curatiu a fi de millorar totes les funcions d’òrgans i teixits del pacient. La finalitat de la reflexologia podal és ordenar i harmonitzar aquells punts en què l’energia vital està alterada.

Encara que en aquesta teràpia els peus són l’àrea d’intervenció, de cap manera és un mer ‘massatge de peus’ a l’ús.

La Teràpia de les zones reflexes dels peus és un mètode de tractament que, a partir d’antics coneixements populars i des de principis del s. XIX, s’ha anat desenvolupant al llarg dels anys, fins a esdevenir avui en dia una teràpia específica i exactament detallada.

D’entre tots els centres de reflexoteràpia podal a Barcelona, al nostre centre de reflexoteràpia, fem servir el mètode forjat per Hanne Marquardt, la professional alemanya de la TZR reconeguda internacionalment, amb qui l’hem après directa i personalment.

Al centre de reflexoteràpia també s’hi poden tractar infants amb aquest mètode?

Sí, és un mètode innocu i segur per aplicar tant a infants com a embarassades a partir del segon trimestre.

A més a més, al nostre centre de reflexoteràpia fem també massatge infantil. Una molt bona eina que podem ensenyar als pares i mares per cuidar dels seus fills i filles, i la podem utilitzar a qualsevol edat.

Amb el lema ESTIMAR, RESPECTAR I ESCOLTAR L’INFANT, el massatge infantil resulta ser una tècnica antiga tradicional en moltes cultures.

Els beneficis del massatge infantil són:

Establir un vincle, una connexió profunda entre l’adult i l’infant. L’estímul tàctil permet connectar amb el món corporal i emocional del bebè, el contacte i la carícia fa créixer els nens amb seguretat i confiança. El temps que dediquem al massatge és temps i espai exclusiu d’escolta, de donar amor i respecte al nadó i al nen o nena.

En els nadons, ajuda al desenvolupament d’estructures cerebrals, dels òrgans dels sentits i de tots els sistemes de l’organisme. Això es tradueix, en una millor expulsió dels gasos, disminució de còlics, i un son més reparador.

El massatge, el podem fer a qualsevol edat.

Amb els infants més grans, obrim un temps i un espai perquè l’infant es pugui relaxar i comunicar-nos preocupacions, pors, etc. Donem les condicions favorables perquè es produeixi aquesta comunicació.

En quins casos es recomana la reflexologia podal?

Al nostre centre de reflexoteràpia podal a Barcelona ho recomanem a pacients amb:

Sobrecàrregues i dolor muscular (trastorns posturals, síndrome cervical i lumbar, contraccions musculars, limitació a la mobilitat articular).
Trastorns digestius.
Dismenorrea i altres trastorns funcionals del cicle
menstrual.
Refredats o sinusitis.
Sobrecàrregues limfàtiques.
Mals de cap.
Insomni.
Estrès.
Angoixa.
Asma.
Malalties neurològiques.
Disfunció renal.
Embaràs.
Entre d’altres.

Com es desenvolupa una sessió al centre de reflexoteràpia podal a Barcelona?

Per fer una sessió de reflexologia podal, tant el pacient com el terapeuta s’han de sentir còmodes. A la primera visita i per tal de fer un tractament individualitzat, expliquem com serà la sessió, coneixem les prioritats del pacient per al seu tractament i aclarim possibles dubtes.

La sessió de reflexologia podal a Barcelona transcorre amb el pacient estirat a la llitera, amb temperatura i ambients còmodes que faciliten la relaxació.

Com a terapeutes exercim pressions amb els dits de les mans, en tots els punts i zones reflexes del peu, posant més atenció a punts més dolorosos i zones que cridin l’atenció tant per la textura, color o aspecte… i observant les reaccions que pugui tenir la persona, adaptant en tot moment el tractament.

Després el pacient descansa uns minuts per tal que l’organisme integri els efectes de la teràpia.

La sessió de reflexologia podal té una durada d’entre 45 min i 55 min i la periodicitat pot ser variable, però en general és d’un cop per setmana durant unes 5 a 10 setmanes, depenent de cada persona. També podem establir una periodicitat de manteniment fent sessions cada tres setmanes o un mes.

Al centre de reflexoteràpia també realitzem sessions particulars de massatge infantil, adreçades a famílies que volen aprendre a realitzar la tècnica del massatge als seus fills i filles (per tot el cos i també als peus).

Recomanacions i observacions que fem als nostres pacients de reflexologia podal a Barcelona: 

A l’hora de realitzar un tractament reflexologia podal recomanem:

  • Evitar el cafè i les substàncies estimulants unes hores abans de la sessió.
  • Evitar tenir l’estómac massa ple i evitar acudir en dejú a la sessió.
  • Beure abundant aigua mineral després de la sessió i durant les 24 hores posteriors.
  • Prendre’s un descans després de la sessió.

Després d’un tractament al centre de reflexoteràpia és possible notar més cansament, es deu al fet que l’organisme està gestionant l’estímul rebut, essent, en conseqüència, una reacció normal.

Igualment, és possible que augmenti el nombre de miccions, deposicions o altres substàncies, i que hi hagi un canvi a les característiques d’aquestes (color, olor…), a causa d’una possible eliminació de tòxics i/o una regulació del mateix sistema.

Preguntes freqüents que ens fan al centre de reflexoteràpia:

La reflexologia podal es basa en el principi de similitud, tot l’organisme és un macrosistema, i té microsistemes on es reflecteix tot l’organisme. Això vol dir que donant l’estímul terapèutic en una zona del peu aquest té la capacitat de tractar el teixit corresponent.

Sí, la reflexologia podal és compatible amb altres tractaments holístics i també convencionals.

Sobretot es nota una relaxació general mental i muscular. La reflexologia podal actua sobre el sistema limfàtic i òrgans d’excreció, augmentant els mecanismes d’eliminació de tòxics, per la qual cosa temporalment pot augmentar el volum d’orina, les deposicions i la sudoració.

El dolor en alguna zona del peu dóna informació al terapeuta de problemes latents o existents del teixit reflex.

Els tractaments als centres de reflexoteràpia podal sempre s’adapten al moment en què es troba la persona, per tant, les contraindicacions són poques.

Al centre de reflexologia podal de Barcelona evitem fer tractament complet en cas de febre, així i tot, si és necessari es poden fer parts específiques. Per exemple en un cas d’amigdalitis, mal d’orella o un flemó…, que cursen amb febre.

 

Tampoc farem reflexologia podal als 3 primers mesos d’embaràs.

D’entre 5 a 12 sessions per fer tot un tractament, tot i que aquesta xifra varia segons l’estat de l’organisme de la persona.

La reflexologia podal en l’àmbit emocional i psicològic fa augmentar l’ànim i l’estabilitat emocional, equilibra els sistemes nerviós simpàtic i parasimpàtic, permetent la regeneració de l’organisme i augmentant la capacitat d’autocura.

En el pla físic, augmenta la relaxació, el to vital, produeix una neteja dels òrgans de depuració i conseqüentment una desinflamació dels teixits, el que es tradueix en un millor funcionalment cel·lular, millor funcionalment d’òrgans i sistemes.

Els 3 primers mesos no fem tractament, després els tractaments són segurs, sempre que s’adaptin a la situació i a les necessitats.

Si, el fet de potenciar la capacitat d’autocura de l’organisme, com s’ha explicat anteriorment al parlar dels beneficis de la reflexologia podal, implica que el cos té òptims els sistemes de defensa i de reparació.

En els nadons els peus es tracten com una part més d’una sessió de massatge infantil. A partir dels tres mesos ja es pot fer un tractament de reflexologia podal adaptat a l’infant.

En població infantil els tractaments de reflexologia podal, són força eficaços, i amb molt poques sessions el seu organisme millora.

Teresa Montaner

Teresa Montaner

Teresa Montaner, infermera, màster en Teràpia Neural i Teràpia de Zones Reflexes dels Peus, és qui realitza el servei de reflexologia podal (Barcelona).

Necessites un tractament en reflexologia podal?

Demana una vista o sol·licita informació sobre la Teràpia de les zones reflexes dels peus (TZR). 

Teresa Montaner és qui aplicarà el tractament per regenerar l’organisme, augmentar la relaxació, fer una neteja dels òrgans i una desinflamació dels teixits.