Osteopatia
Què és l’osteopatia?
La intervenció de l’osteòpata sota el marc teòric de l’osteopatia es basa en:
- La visió global del cos.
- La capacitat del cos d’autocuració i autoregulació.
- La relació entre l’estructura i la funció, per tant, la falta de mobilitat en una part del cos afectarà la seva funció.
- Físiques: caigudes, accidents de cotxe, parts, intervencions quirúrgiques, entre d’altres.
- Emocionals: pèrdues, estrès, entre d’altres.


En quins casos es recomana un tractament amb un osteòpata?
El tractament amb un osteòpata està indicat en qualsevol edat i té diferents indicacions:
Pediatria:
Aparell locomotor i esport:
Uro-ginecologia:
Afeccions Oro-facials:
Aparell digestiu:
A escala emocional:
Com es desenvolupa el tractament al nostre centre d'osteopatia?
A la primera visita amb l’osteòpata revisem la història clínica completa, fent un rigorós examen previ de tots els antecedents mèdics, clínics, traumàtics i psicosocials. També realitzem una exploració física amb l’objectiu de trobar zones de restricció o falta de mobilitat en el cos del pacient.
A partir d’aquest primer diagnòstic i segons el que necessiti cada persona en aquell moment, utilitzem diferents tècniques (viscerals, cranials, estructurals) per alliberar zones menys mòbils, ajudant a fer que el cos s’autoreguli, facilitant el millor funcionament i la millora dels símptomes.
Per tant, no ens centrem en el símptoma, sinó que treballem la causa. Treballem exclusivament amb les mans.




Preguntes freqüents que s’acostumen a fer a l’osteòpata o a la clínica osteopatia sobre oxsteopatia:
A la nostra clínica d’osteopatia fem una història clínica completa i una exploració del pacient per veure quines són les zones amb restricció de mobilitat del cos.
Posteriorment, apliquem diferents tècniques cranials, estructurals o viscerals per ajudar al cos a restablir el moviment, funcionar millor i així disminuir la inflamació i el dolor (col·loquialment, a aquestes tècniques se les anomena massatge osteopàtic, però com es pot observar, és un concepte erroni, ja que una intervenció en aquesta disciplina va molt més enllà d’un massatge).
Cal tenir en compte també que l’osteòpata només treballa amb les mans.
La diferència entre la fisioteràpia, la quiropràxia i l’osteopatia és, sobretot, la visió global del cos.
Per exemple, en fisioteràpia per una lumbàlgia, es treballa la zona lumbar; en quiropràxia es treballa la columna vertebral i la seva relació nerviosa amb els òrgans; i, en canvi, com a osteòpata es fa una exploració de tot el cos, ja que aquesta lumbàlgia pot estar en relació al peu (un mal recolzament), al maluc, al pubis, al sacre, el coxis, l’úter o amb una inflamació del budell.
En la fisioteràpia sovint també s’utilitzen aparells d’ultrasons, magnetoteràpia, traccions, entre d’altres; i en canvi, en osteopatia no utilitzem cap aparell, només treballem amb les mans.
L’Anna Ruiz, osteòpata i el Manel López, osteòpata, són els professionals que trobareu al nostre centre d’osteopatia. Tenen formació en fisioteràpia i han ampliat els seus estudis amb postgraus d’Osteopatia.
El tractament osteopàtic és molt individualitzat i depèn de cada pacient, de la seva història personal i del moment que està, per determinar el nombre de sessions.
No obstant això, sovint necessitem aproximadament 6 sessions per acompanyar el cos a restablir un bon equilibri.
Aquestes sessions es realitzen 1 cop al mes i tenen una duració d’1h.
Les primeres 24-48 h podem sentir cansament o petites molèsties, ja que hem alliberat teixits i articulacions que estaven bloquejats i no es movien des de fa molt temps.
El cos ha de recuperar el seu equilibri, s’autoregula i comença a funcionar millor, per això quan passen 4 o 5 dies ens anem sentint més bé.
Cal tenir en compte l’estat general del pacient i si existeix alguna patologia prèvia doncs el tractament està contraindicat de forma absoluta en els següents casos:
- Pacients amb un estat debilitat de l’estructura degut a patologia tumoral, tumors ossis o fractures.
- Patologia reumàtica: espondilitis anquilosant en fases molt avançades.
- Patologia vascular: aneurismes, estenosis, hemorràgies o insuficiència venosa.
Els beneficis d’un tractament amb un osteòpata són nombrosos i s’observen a curt termini, en general sentim com el cos va funcionant millor i desapareixen els dolors i les contractures.
Necessites un tractament en osteopatia?
Demana una vista o sol·licita informació sobre el tractament amb un osteòpata a la nostra consulta de Barcelona.
Anna Ruiz i Manel López desenvoluparan el tractament que et farà sentir com el teu cos funciona millor i desapareixen els dolors i les contractures.