Cupping

Què és el cupping o tractament amb ventoses?

El cupping, també anomenat tractament amb ventoses o hijama, és una de les teràpies més antigues que es coneixen. Tenim referències de la seva utilització mèdica fa 3.300 anys a la cultura mesopotàmica. Posteriorment, els metges egipcis (2.200 a.C.) en van deixar testimoni escrit (papir d’Ebers) i més tard Hipòcrates (considerat “el pare de la medicina”) va precisar les seves indicacions i contraindicacions.

Actualment, segueixen tenint un paper important tant per la seva acció antiinflamatòria i relaxant muscular local, que ens permet una millora simptomàtica amb la conseqüent disminució dels fàrmacs; com per la seva acció com a teràpia reflexa en moltes malalties funcionals.

El cupping o la teràpia amb ventoses és una tècnica en la qual s’apliquen ventoses (campanes de vidre) sobre la pell després d’haver-se efectuat el buit, creant un efecte de succió a la pell i part del múscul.

Amb aquesta tècnica s’activa i estimula la circulació tant sanguínia com limfàtica, augmentant el flux d’oxigen, flexibilitzant teixits, augmentant la resposta fisiològica antiinflamatòria, eliminant toxines i ajudant en la reparació del teixit.

Hi ha 3 formes d’aplicació de les ventoses:

En quins casos es recomana el cupping o teràpia hijama?

Les ventoses estan indicades principalment en:

És un mètode molt segur sempre que s’apliqui amb bon criteri i en els casos prèviament indicats.

Mal de cap crònic: cefalea tensional, migranya.
Dolor d’esquena: lumbàlgies, cervicàlgies i dorsàlgies.
Vertigen d’origen perifèric.
Tendinitis: espatlla, colze, tendó d’Aquil·les, etc.
Dolor articular: genolls, maluc.
Contractures musculars: trapezis, musculatura dorsal, etc.

Com es desenvolupa el tractament amb ventoses, també anomenat hijama, a la nostra consulta de Barcelona?

Després d’una exploració de les zones de l’esquena que poden estar relacionades amb la simptomatologia que refereix el pacient (mal de cap, lumbàlgia, etc.) definim les àrees a tractar amb el cupping. Aquestes àrees es manifesten com a zones doloroses a la palpació (punts gatell) i seran les que tractarem amb ventoses per tal d’aconseguir un efecte antiàlgic i relaxant muscular.

Tractament amb ventoses, un potent analgèsic per mal de cap crònic, dolors, contractures
Dra. Montserrat González

Dra. Montserrat González

La Dra. Montserrat González Palomares desenvolupa el tractament en cupping o hijama a Barcelona, ciutat on s’ubica el nostre Centre.

Preguntes freqüents sobre el tractament cupping a Barcelona:

L’aplicació d’una ventosa en una zona de dolor produït per inflamació o contractura muscular actua com un potent analgèsic que ens permet disminuir o prescindir de fàrmacs antiinflamatoris i evitar així els seus efectes secundaris.  

En general, no s’acostumen a aplicar ventoses escarificades a infants i adolescents. En aquests casos, resulta més convenient el massatge .

En principi, l’embaràs no suposa una contraindicació absoluta, però evitarem aplicar-les a la zona lumbar, ja que existeix la possibilitat d’actuar de manera reflexa en l’àmbit ginecològic.

S’haurà d’evitar en pacients oncològics amb metàstasis.

La majoria de zones d’aplicació es troben a l’esquena. Altres zones menys freqüents són: cara posterior del genoll (fossa poplítia) i trocànters (malucs).

Aproximadament uns 10-15 minuts.

Les ventoses seques i el massatge amb aquests instruments són tècniques que produeixen una sensació de benestar gràcies a la relaxació muscular.

Les ventoses escarificades són més molestes ja que abans d’aplicar-les sobre la pell s’han de fer unes petites punxades per tal de poder drenar el focus d’inflamació.

Depenent del tipus de pell, a la zona on hem aplicat la ventosa trobem des de cap senyal (pells morenes) fins a un hematoma (pells molt blanques i fràgils). 

Generalment, després de 5 sessions ja podem constatar l’eficàcia del tractament.

 

Depèn de la causa del dolor. Podem considerar el tractament amb ventoses com un tractament simptomàtic, sense els efectes indesitjables dels antiinflamatoris, que pot ser d’una gran eficàcia a curt termini davant d’un procés agut i actuar com a complement de tractaments -com l‘osteopatia- que van més a l’origen del problema.

Necessites
un tractament amb ventoses?

Demana una vista o sol·licita informació sobre la teràpia en cupping o hijama a la nostra consulta de Barcelona. 

La Dra. Montserrat González Palomares desenvoluparà el tractament que actua com un potent analgèsic, podent disminuir o prescindir de fàrmacs antiinflamatoris.