Fibromiàlgia

Fibromiàlgia: símptomes

La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per la presència de dolor generalitzat constant.

Sumat al dolor generalitzat constant, la fibromiàlgia presenta símptomes com fatiga, insomni, alteracions de la memòria i la concentració, cefalea o migranya, contractures musculars, vertígens, parestèsies, problemes de tiroides, ansietat, pell seca, dermografisme, disfunció temporo-mandibular, entre altres.

És una de les anomenades Síndromes de Sensibilització Central (SSC). Aquestes síndromes rarament es presenten soles, per la qual cosa la fibromiàlgia i els seus símptomes sol anar associada a síndrome de fatiga crònica, sensibilitat química múltiple, electrohipersensibilitat, síndrome de còlon irritable, migranya, entre altres.

La fibromiàlgia afecta aproximadament al 2,5% de la població i 9 de cada 10 són dones. Cada vegada veiem casos en persones més joves, encara que el rang d’edat en què s’acostuma a diagnosticar està entre els 25 i els 60 anys.

Fibromiàlgia: diagnòstic

Actualment el diagnòstic de la fibromiàlgia és clínic (en funció de la història clínica i l’exploració física), perquè no disposem de proves complementàries diagnòstiques (aquestes només ens ajuden a descartar altres malalties).

A més, a causa de la gran varietat simptomàtica i al desconeixement de molts professionals, el diagnòstic sol retardar-se alguns anys des de l’inici de l’aparició de la fibromiàlgia i els seus símptomes.

D’acord amb l’evidència actual, es creu que la fibromiàlgia té una base genètica que predisposa a la persona a desenvolupar la malaltia.

A més, s’ha relacionat l’inici de la fibromiàlgia amb una inflamació crònica de baix grau. Aquesta inflamació crònica de baix grau, així com situacions com una fuetada cervical o un traumatisme fort, poden provocar desregulació en l’eix neuro-immuno-endocrí.

A llarg termini, això pot donar lloc a la centralització del dolor, en la qual unes certes àrees del cervell envien senyals dolorosos en resposta a estímuls que no són dolorosos.

Encara que no disposem d’eines per al diagnòstic mitjançant proves complementàries, gràcies a la recerca amb les noves tècniques de Ressonància Nuclear Magnètica Funcional es posa de manifest que les pacients amb fibromiàlgia tenen activats de manera permanent els circuits neuronals que transmeten el dolor.

Fibromiàlgia: tractament

Al Centre de Medicina Biològica de Barcelona, fa molts anys que acompanyem a pacients amb fibromiàlgia en el seu tractament, amb grans millores i fins i tot alguna remissió total.

Durant tots aquests anys el tractament de la fibromiàlgia l’hem focalitzat en l’eix neuro-immuno-endocrí des de diferents abordatges: higiene de vida, alimentació, eliminació de tòxics de l’organisme i l’entorn, eliminació de focus inflamatoris, psicoteràpia (derivem a centres especialitzats), etc.

Quan vam sentir a parlar de l’Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat amb efecte Neuromodulador ens va semblar que podia ser una altra peça clau en la fibromiàlgia i el seu tractament i ens vam posar a investigar. Després de gairebé un any de recerca i aprenentatge vam decidir incorporar aquest tractament per a la fibromiàlgia a Barcelona, perquè l’evidència ens diu que la millora en la qualitat de vida dels pacients és molt significativa.

Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat

Totes les nostres neurones emeten senyals a determinades freqüències en funció del que hagin de transmetre. En la fibromiàlgia, les neurones de determinades zones emeten freqüències de dolor davant estímuls no dolorosos.

L’Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat pretén desactivar aquests circuits neuronals que transmeten el dolor. Per a tal efecte s’emet un camp magnètic de molt baixa freqüència a determinades zones del cervell, les zones afectades, modificant així la freqüència neuronal disfuncional. És com si es fes un “reset” a aquestes neurones afectades.

Actualment, som l’únic centre que ofereix l’Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat amb efecte Neuromodulador com a tractament per a fibromiàlgia a Barcelona.

Com es desenvolupa una sessió d'Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat per a fibromiàlgia en el nostre centre de Barcelona?

Per a dur a terme la teràpia col·loquem al pacient en una gàbia de Faraday, un habitacle que evita l’entrada de camps electromagnètics, perquè aquests no interfereixin en el procediment.

El pacient s’estira en la llitera dins de la gàbia i li col·loquem un capell que és el que donarà el senyal i emetrà el camp magnètic de molt baixa freqüència a determinades zones del cervell.

La gàbia és una reixa pel que no genera claustrofòbia i el mètode és totalment indolor i segur i, en cap cas, invasiu.

En total es realitzen entre 4 i 6 sessions d’Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat, una vegada per setmana, amb una durada de 20-30 minuts.

Els efectes adversos que poden aparèixer són lleus (mal de cap, cansament i somnolència) i desapareixen com a màxim a les 24-48 hores.

No es requereix de preparació prèvia per part del pacient, és a dir, aquest pot realitzar la seva activitat habitual abans de la sessió, encara que es recomana no prendre begudes estimulants just abans, ni usar productes amb olors fortes el dia de la teràpia (colònies, laques, etc.).

Després de la sessió es recomana evitar la realització d’altres teràpies, esperar 1 hora abans d’utilitzar el telèfon mòbil i 24 hores abans d’anar a la perruqueria.

L’aplicació de la teràpia d’Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat es realitza per part del personal d’infermeria del nostre Centre de Barcelona, encara que prèviament es realitza una visita amb una de les nostres doctores per a valorar el cas: diagnòstic de fibromiàlgia, símptomes, idoneïtat del tractament i explicació del procediment.

En quins casos es recomana aquesta teràpia per a la fibromiàlgia?

Qualsevol persona amb fibromiàlgia pot rebre el tractament, encara que, una de les qüestions importants en aquesta primera visita mèdica, és confirmar que s’hagi fet un bon diagnòstic.

Fins i tot les persones amb electrohipersensibilitat, si pateixen de fibromiàlgia, poden rebre aquest tractament.

Quina és l'efectivitat de l'Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat per a pacients amb fibromiàlgia?

Els estudis científics realitzats per a avaluar aquesta tècnica ens diuen que els percentatges de millora i remissió del dolor, la fatiga i l’insomni són molt elevats, de més del 60%, arribant al 75%. L’efecte és durador, en alguns casos es requereix d’una sessió de record als 6 mesos o a l’any.

Els resultats s’han demostrat fins i tot millors si els pacients, a més de l’Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat amb efecte Neuromodulador, són tractats també per a reduir la inflamació, especialment pel que fa al sistema digestiu, cosa que ja fem al Centre de Medicina Biològica de Barcelona des de fa molts anys.

L’aparell per a tractar fibromiàlgia que tenim al Centre de Barcelona, Brainwaves Minestim, és l’únic dispositiu aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament, qui realitza seguiment de cada cas, encara que de manera anònima.

L’Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat s’està mostrant efectiva en altres Síndromes de Sensibilització Central com la migranya i la fatiga crònica. Esperem poder oferir aquest tipus de teràpies aviat, encara que de moment, es requereix una mica més de recerca.

Preguntes freqüents sobre fibromiàlgia, símptomes i tractament en Estimulació Magnètica Transcranial de Baixa Intensitat:

Si a més de la fibromiàlgia i els seus símptomes també es pateix electrohipersensibilitat, es pot rebre aquesta teràpia sense problema.

Els efectes adversos que poden aparèixer són: mal de cap, cansament i somnolència, sempre són lleus i desapareixen com a màxim a les 24-48 hores.

El pacient es col·loca estirat en una llitera dins de la gàbia de Faraday (un habitacle amb parets de reixa que evita l’entrada de camps electromagnètics que interfereixin el procés).

Se li col·loca un capell, que és el que donarà el senyal i emetrà el camp magnètic de molt baixa freqüència a determinades zones del cervell.

Durant 20-30 minuts es desenvolupa la sessió en la qual el pacient ha d’estar estirat en la llitera.

El mètode és totalment indolor i segur i, en cap cas, invasiu.

L’única contraindicació és que la persona porti plaques de osteosíntesis cranial (plaques metàl·liques al crani).

La teràpia no requereix preparació prèvia per part del pacient.

Es recomana no prendre begudes estimulants just abans de la sessió, ni usar productes amb olors fortes el dia de la teràpia (colònies, laques, etc.).

Després de la sessió es recomana evitar la realització d’altres teràpies, esperar 1 hora abans d’utilitzar el telèfon mòbil i esperar 24 hores abans d’anar a la perruqueria.

No. L’Estimulació Magnètica Transcranial emet freqüències molt diferents i molt majors i s’usa per a tractar malalties neurològiques i psiquiàtriques, i la fibromiàlgia no és cap d’aquestes dues.

Les persones amb aquesta malaltia senten dolor generalitzat constant. A més, la fibromiàlgia mostra símptomes com a fatiga, insomni, alteracions de la memòria i la concentració, cefalea o migranya, contractures musculars, vertígens, parestèsies, problemes de tiroides, ansietat, pell seca, dermografisme, disfunció temporo-mandibular, entre altres.

Actualment, el diagnòstic és clínic, basant-nos en la història clínica i l’exploració física de la persona. No disposem de proves complementàries diagnòstiques. Les que existeixen només ajuden a descartar altres malalties.

La Dra. Montserrat Noguera, Dra. Padma Solanas, Dra. Assumpta Mestre són les metgesses que aborden la visita de fibromiàlgia i desenvolupen els tractaments anteriorment esmentats a la nostra consulta de medicina integrativa i holística de Barcelona.

Dra. Montserrat Noguera

Dra. Montserrat Noguera

Dra. Padma Solanas

Dra. Padma Solanas

Assumpta Mestre

Assumpta Mestre

Demana una primera visita

O sol·licita informació i t’orientarem per donar resposta a les teves necessitats actuals i expectatives. 
 
T’acompanyarem en el procés de millorar la qualitat de vida d’una manera integral i respectuosa.