Test genètic

En algunes ocasions, quan realitzem una visita mèdica des de la medicina integrativa i holística, demanem proves complementàries per a acabar de determinar el diagnòstic o afinar el tractament, com, per exemple: un estudi genètic o test genètic, una prova farmacogenètica i un estudi d’interacció farmacològica.

Què és un estudi genètic?

Amb un test genètic, també anomenats estudis genòmics, podem ajudar a prevenir l’aparició d’unes certes malalties, adoptar mesures preventives per a millorar la salut i la qualitat de vida de manera individualitzada.

En el centre de medicina integrativa de Barcelona interpretem els resultats del test genètic i ajudem a implementar hàbits per a prevenir determinades malalties, millorar la detoxificació dels tòxics que entren en l’organisme o optimitzar la presa de medicaments.

El test genètic és una eina molt útil en malalties com, entre altres:

Sensibilitat Química Múltiple
Fatiga Crònica o Fibromiàlgia
Esteatosis hepàtica o fetge gras
Problemes hormonals
Càncer

Altres camps d'aplicació són quan existeix una predisposició a desenvolupar:

Malalties cardíaques
Diabetis
Colesterol
Obesitat o sobrepès
Osteoporosi
Alopècia
Celiaquia
Intolerància a la lactosa
Migranyes
Envelliment cel·lular
Càncer de còlon, pròstata i mama
Periodontitis
Alteracions emocionals

Què és una prova farmacogenètica?

Amb aquesta mena de prova podem conèixer, abans de prescriure un fàrmac, si serà adequat, genèticament parlant, per al pacient i si la dosi serà l’adequada o no.

El que es mira en aquest test, és com funcionen els diferents enzims hepàtics que activen els fàrmacs o els preparen per a la seva eliminació. Així sabem si el fàrmac s’elimina molt ràpid i no dona temps a que faci efecte, o molt lent i dona més efectes adversos, per exemple.

Els resultats ens permeten reduir fàrmacs i/o entendre els efectes adversos, comprendre per què hi ha hagut un fracàs terapèutic anterior i orientar-nos per a saber quin podria ser el fàrmac substitutiu.

És un diagnòstic molt interessant en persones que han experimentat efectes adversos farmacològics, persones que no troben l’efecte desitjat en els fàrmacs o en pacients polimedicats.

Què és un estudi d'interacció farmacològica?

En el nostre Centre disposem d’un programari per a comprovar si els fàrmacs que prenen els pacients poden tenir interaccions entre ells, amb suplements alimentosos, medicaments naturals, o certs aliments.

Es tracta d’un estudi molt interessant en pacients polimedicats.

La informació dels estudis d’interaccions farmacològiques, sumada a la prova de farmacogenètica, esdevé una eina fantàstica per a evitar efectes adversos i millorar efectes terapèutics.

Preguntes freqüents sobre el test genòmic i els estudis d’interaccions farmacològiques:

Un test genètic (també anomenat estudi genètic o estudis genòmics) és una anàlisi de sang en el qual s’analitzen diversos polimorfismes genètics.

Els polimorfismes són diferents formes dels gens que fan que aquests s’expressin lleugerament diferent (com per exemple diferents polimorfismes de gens codifiquen diferents colors d’ulls). Respecte al que a nosaltres ens ocupa, els gens que s’analitzen en el test genètic tenen relació amb la salut.

En el nostre Centre preparem la petició del test genètic i interpretem els resultats. L’extracció de sang i l’anàlisi es desenvolupa en laboratoris externs.

 • Càncer de còlon
 • Càncer de mama esporàdic o BRCA1 i 2
 • Trombosi
 • Tendència a depressió i ansietat
 • Intolerància a la histamina, intolerància a la lactosa, celiaquia, sensibilitat al gluten no celíaca
 • Hemocromatosi
 • Glaucoma
 • Sdr de Gilbert
 • EPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica)
 • Càries, bruxisme, periodontitis
 • Alopècia androgènica
 • Sobrecàrrega hepàtica

El temps de fer un test genètic és el temps d’emplenar els papers de consentiment informat i fer l’extracció, després caldrà esperar els resultats que solen trigar unes 3 setmanes.

La durada del test d’interaccions, que es fa des del nostre Centre, dependrà de la quantitat de fàrmacs que s’estiguin prenent i de les interaccions que hi hagi entre ells, però no sol durar més de 30 minuts.

L’avantatge és conèixer a quines malalties tenim una major predisposició per a poder treballar més específicament en la prevenció d’aquestes.

Encara que hi ha canvis en l’estil de vida que poden beneficiar a qualsevol persona, alguns seran més importants de complir en persones amb unes certes predisposicions o fins i tot hi haurà recomanacions específiques.

Per exemple, en funció de la tendència o no a coagular de més o la predisposició al càncer de mama, podrem decidir si convé o no donar anticonceptius o tractament hormonal substitutiu en la menopausa.

Parteixen d’una anàlisi de sang en el qual s’estudien gens que tenen implicació en el metabolisme dels fàrmacs. Faciliten informació sobre si un fàrmac serà adequat per al pacient i si la dosi serà l’adequada o no.

A consulta disposem d’un programari on s’introdueixen els diferents fàrmacs o suplements que pren el pacient. Si a més disposem de la informació farmacogenètica també l’afegim. Amb tota aquesta informació el programari ens diu si hi ha interaccions entre medicaments, risc d’efectes adversos, etc. i també dona recomanacions sobre alguns aliments que podrien interferir en el tractament.

La prova farmacogenètica ens dona informació sobre com els fàrmacs interaccionen amb el nostre fetge, entenent si un fàrmac serà adequat per al pacient.

L’estudi d’interacció farmacològica o interacció medicamentosa estudia la interacció entre fàrmacs, suplements alimentaris, medicaments naturals i uns certs aliments. Amb la informació que en facilita, podem determinar si la presa conjunta de més d’un fàrmac pot estar modificant el seu efecte (augmentar-lo o disminuir-lo).

La informació que ens brinden aquests dos tipus d’estudis és una eina fantàstica per a personalitzar el tractament, evitar efectes adversos i millorar efectes terapèutics.

La Dra. Montserrat Noguera, la Dra. Padma Solanas i la Dra. Assumpta Mestre són les doctores que aborden la visita de medicina general realitzant i interpretant els estudis genètics, les proves farmacogenètiques i els estudis d’interacció farmacològica.

Dra. Montserrat Noguera

Dra. Montserrat Noguera

Dra. Padma Solanas

Dra. Padma Solanas

Assumpta Mestre

Assumpta Mestre

Demana una primera visita

O sol·licita informació i t’orientarem en quin dels serveis que oferim al Centre de Medicina Biològica pot donar resposta a les teves necessitats actuals i expectatives. 

T’acompanyarem en el procés de millorar la qualitat de vida d’una manera integral i respectuosa.