Teràpia d'ozó

Què és la Teràpia d'ozó?

La teràpia d’ozó, també anomenada ozonoterapia o tractament amb ozó, consisteix, en la utilització de l’ozó amb finalitats mèdiques, ja sigui com a teràpia complementària o bé com a tractament únic.

L’ozó és una forma al·lotròpica de l’oxigen. A partir de l’oxigen medicinal (O2), i mitjançant un procés físic que separa els dos àtoms que el constitueixen, obtenim l’ozó (O3), format per un àtom (O) i una molècula (O2) d’oxigen. Posseeix diverses aplicacions, des de la depuració d’aigües residuals fins al seu ús mèdic.
 
A causa de l’elevat poder oxidant de la molècula d’ozó, en el tractament mèdic utilitzem una mescla d’oxigen amb un 5% com a màxim d’ozó.
 
Els principals efectes de l’ozó en teràpia sobre l’organisme són:
  • Germicida d’ampli espectre: inactiva bacteris, virus i fongs.
  • Activador del metabolisme dels glòbuls vermells, augmentant la cessió d’oxigen als teixits.
  • Modulador del sistema immunològic.
  • Combat l’estrès oxidatiu, en activar els enzims antioxidants de les cèl·lules.
  • Analgèsic i antiinflamatori que permet disminuir l’ús de fàrmacs.
 

En quins casos es recomana el tractament en ozonoterapia?

La teràpia d’ozó forma part de la cartera de serveis de les Unitats del Dolor des de fa 20 anys, també és un servei freqüent de les cliniques d’ozonoteràpia a Barcelona. És un dels tractaments més efectius i mancats d’efectes secundaris per al tractament del dolor crònic.

El tractament amb ozó està  indicat en múltiples processos que cursen amb dolor, com:

Ozonoteràpia en artrosi de maluc i genoll.
Dolors d'esquena (cervicàlgies, dorsàlgies, lumbàlgies).
Contractures musculars. Punts gatell.

Igualment, l’ozoteràpia pot utilitzar-se com a teràpia complementària en pacients oncològics, lumbàlgies cròniques, síndrome de fatiga crònica i fibromiàlgia. En aquests casos millora la qualitat de vida en millorar de manera notable el cansament que les acompanya.

A causa dels resultats obtinguts en aquests pacients, recentment s’està investigant la possible utilitat de la teràpia d’ozó en el tractament de la fatiga post-COVID-19.

La capacitat de l’ozó teràpia per a reactivar el sistema antioxidant per a fer front a l’estrès oxidatiu, fa que sigui útil com a tractament complementari de nombroses malalties en la base de les quals es troba l’estrès oxidatiu:

 

Artritis reumatoide
Parkinson
Alzheimer
Arterioesclerosi
Esclerosi múltiple
Diabetis
Colitis ulcerosa
Malaltia de Crohn
Periodontitis
Malalties cardiovasculars, entre altres.

Com es desenvolupa el tractament en ozoteràpia a la nostra consulta de Barcelona?

Després d’una primera visita que pot durar fins a una hora, explorem al pacient, valorem les proves d’imatge (RX, RM, TAC, entre altres) i les analítiques anteriors. En cas de no disposar o fer molt de temps des de la seva realització, sol·licitem les proves necessàries per a arribar a un diagnòstic el més precís possible. 
 

Després d’un bon diagnòstic, ja podem plantejar el tractament indicat en cada cas.

Gràcies als diversos efectes de l’ozó sobre l’organisme i depenent del trastorn a tractar, administrem l’ozó en teràpia per diferents vies:

  • Via tòpica: en contacte amb la pell. 
  • Infiltracions: articulacions, músculs.
  • General o Sistèmica:
    • autohemoteràpia
    • o intrarectal
 
Dra. Montserrat González

Dra. Montserrat González

La Dra. Montserrat González, especialista en teràpia d'ozó o ozonoteràpia a Barcelona, és qui realitza aquest tractament.

Preguntes freqüents sobre el tractament amb ozó:

És un dels tractaments més efectius i mancats d’efectes secundaris per al tractament del dolor agut i crònic. Els principals efectes de l’ozó sobre l’organisme són: inactiva bacteris, virus i fongs; activa el metabolisme dels glòbuls vermells, augmentant la cessió d’oxigen als teixits; modula el sistema immunològic, combat l’estrès oxidatiu i actua com a analgèsic i antiinflamatori.

La incidència d’efectes adversos del tractament amb ozó és una de les més baixes en Medicina. Es calcula en un 0,0007% els pacients que poden experimentar alguna molèstia com a mal de cap o cansament en el dia posterior al tractament.

Està totalment contraindicada en pacients afectats de favisme (dèficit de glucosa-6 fosfato-deshidrogenasa).

Es desaconsella durant l’embaràs i s’ha de tenir precaució davant pacients descompensats de processos com: hipertiroïdisme, inestabilitat cardiovascular severa, en estats convulsius, així com en quadres hemorràgics en pacients sota tractament amb anticoagulants. En aquests casos primer cal compensar al pacient i després començar l’ozoteràpia.

Les infiltracions intraarticulars (genoll especialment) estan contraindicades en pacients sota tractament anticoagulant que presentin un INR superior a 2,5.

Segons l’afecció, es plantegen diferents opcions:

En pacients amb dolor provocat per artrosi en maluc, genolls, zona lumbar, cervical, etc. S’indiquen 5 sessions (una per setmana) i posterior valoració de l’evolució del pacient.

En ozonoteràpia sistèmica el nombre de sessions inicials és d’una sessió setmanal durant 10 setmanes. En alguns casos pot plantejar-se un manteniment consistent en una sessió mensual.

A partir de la sisena sessió d’ozó teràpia sistèmica comença la millora en la majoria dels casos.

En pacients que es tracten per dolor, valorem els resultats després de la cinquena sessió d’ozó local.

Segons la mena de tractament. En general la durada és d’una mitja hora.

Les infiltracions més que doloroses són molestes. S’utilitzen agulles molt fines per a injectar un volum de 5-10 cc d’ozó.

Després d’una sessió d’ozonoteràpia sistèmica no sentiràs res especial.

Després de les infiltracions, pots notar alguna molèstia en la zona tractada que es resol en pocs minuts en fer un massatge i/o mobilitzar l’articulació.

Necessites un tractament en ozonoteràpia?

Demana una vista o sol·licita informació sobre el tractament amb ozó. 

La Dra. Montserrat González desenvoluparà un dels tractaments més efectius i sense efectes secundaris per al tractament del dolor agut i crònic.