Tractament de l’artrosi de genoll amb fisioteràpia: guia completa per a pacients
En aquesta guia completa, t’oferim una àmplia visió sobre l’artrosi de genoll i el seu tractament mitjançant fisioteràpia.
Exploraràs detalladament les causes, símptomes i conseqüències d’aquesta condició degenerativa.
A més, tindràs la possibilitat de descobrir els nombrosos beneficis que la fisioteràpia pot brindar, incloent-hi l’alleujament del dolor, la millora de la mobilitat i l’enfortiment del genoll.
També abordarem tractaments complementaris com l’ozonoterapia, l’àcid hialurònic i l’acupuntura, així com pautes d’alimentació per a complementar el tractament.
Aprofita aquesta completa guia per a millorar la teva qualitat de vida i obtenir un major benestar en el teu dia a dia.
Què és l'artrosi de genoll i quines són les seves causes?
Què és l'artrosi de genoll?
L’artrosi de genoll és una malaltia degenerativa i de “desgast” que es presenta amb major freqüència en persones d’edat avançada, però que també pot ocórrer en persones més joves a causa de lesions prèvies en el genoll.
El cartílag es desgasta gradualment, disminuint la protecció dels ossos.
El genoll és una de les articulacions de l’esquelet humà en la qual amb més freqüència es desenvolupa artrosi.
Causes i factors de risc de l'artrosi de genoll
- L’edat en la qual sol començar a desenvolupar-se l’artrosi se situa al voltant dels 50 anys i la seva progressió és molt lenta.
- Herència. És més comú en persones amb antecedents familiars.
- Sexe. En les dones és més freqüent l’artrosi de genolls, i en els homes la de maluc.
- Obesitat. L’obesitat és un altre factor que té una important relació amb el desenvolupament d’artrosi en els genolls. És fàcil entendre que en una persona obesa els seus genolls han de suportar una sobrecàrrega de pes que afavoreix un major desgast de l’articulació.
- Microtraumatismes repetits. L’artrosi de genoll és molt rara en gent jove, tret que hagin sofert un problema previ en l’articulació (fractura o traumatisme, operacions, lesió meniscal…) que afavoreixi l’aparició d’una artrosi com a complicació.
- Trastorns per sobrecàrrega. Quan hi ha alteracions en l’alineació de la cama (genoll valg o genoll var) o una cama és més curta que l’altra, o quan existeixen anomalies del peu o del maluc, es produeix un major desgast del genoll.
Símptomes de l'artrosi de genoll
El símptoma fonamental del pacient amb artrosi de genoll és el dolor.
Al principi, el dolor és molt lleu, únicament apareix quan s’ha realitzat una activitat física molt important i cedeix ràpidament amb el repòs.
Quan la malaltia s’ha establert, és normal que el pacient noti més molèsties quan comença a caminar, millorant els símptomes després de portar una estona caminant.
Al dolor se li afegeix una sensació de rigidesa i de dificultat per a flexionar i estirar la cama, que és també més intensa després d’haver estat molt de temps en repòs.
Un altre símptoma és la sensació d’espetec, que es produeix en flexionar el genoll.
El dolor en el genoll és major quan es puja i es baixa escales, quan el pacient es posa a la gatzoneta i quan es camina per un terreny irregular.
En artrosis més severes, el pacient pot notar símptomes fins i tot en repòs.
Com puc saber si tinc artrosi en el genoll?
Els símptomes més habituals són:
- Dolor en el genoll.
- Fallada de la cama en carregar en ella.
- Inflamació de l’articulació.
- Rigidesa de l’articulació.
- En els casos en els quals s’assoleixen fases més avançades de la malaltia, a més del dolor, que es fa més continu i intens, el pacient sofreix una disminució en els moviments que pot realitzar amb el genoll (per exemple, no pot flexionar o estendre completament la cama).
Afectacions de l'artrosi de genoll a la qualitat de vida
L’artrosi de genoll pot afectar la mobilitat i la capacitat per a realitzar activitats quotidianes, com pujar escales, caminar o fer exercici.
A més, el dolor i el cansament poden interferir en la qualitat del son i el benestar general.
L’artrosi de genoll també influeix en la capacitat per a treballar i participar en activitats socials i d’oci.
En els casos més greus, l’artrosi afecta a l’equilibri i estabilitat, per la qual cosa augmenta el risc de patir caigudes.
Maneig del dolor de genoll en la vida diària
Volem compartir algunes mesures preventives que poden adoptar les persones que tenen aquesta simptomatologia anteriorment descrita o que tenen artrosi diagnosticada.
Quan existeix artrosi de genoll, és aconsellable:
- Moure’s amb freqüència, alternant amb períodes de repòs.
- Fer canvis freqüents de posició dels genolls, fent exercicis suaus per a alleujar el dolor, constants, lents de mobilitat d’aquests, insistint en l’extensió completa.
- En viatges llargs d’automòbil/avió, aixecar-se cada 2 hores per a moure les cames, especialment estirar-les bé, etc.
- Utilitzar calçat de taló baix i contrafort ferm.
- Practicar natació i/o bicicleta sense resistència. El ball i els passejos suaus són molt recomanables.
- Fer exercicis per a enfortir la musculatura del genoll.
- Utilitzar matalàs ferm.
- Mantenir el pes adequat a l’edat i constitució.
- En fase inflamatòria, aplicació de fred local (mai directament) i repòs.
- Entrar i sortir del cotxe amb precaució.
Així mateix, amb artrosi de genoll és important evitar:
- Pujar i baixar escales sense necessitat.
- Carrers amb molt pendent.
- Estar una estona llarga amb els genolls flexionats.
- Caminar en excés, especialment per terreny irregular.
- Agenollar-se/posar-se a la gatzoneta.
- Carregar pesos.
- Girs i torsions amb el peu fix.
Artrosi de genoll i el seu tractament des de la fisioteràpia
Beneficis de la fisioteràpia en el tractament de l'artrosi de genoll
La fisioteràpia pot proporcionar diversos beneficis en el tractament de l’artrosi de genoll:
- Alleujament del dolor: La fisioteràpia utilitza diferents tècniques, com la teràpia manual, l’aplicació de calor o fred, l’electroteràpia i els ultrasons, per a alleujar o reduir el dolor que provoca l’artrosi en l’articulació afectada.
Aquestes tècniques poden ajudar a disminuir la inflamació, relaxar els músculs i millorar la circulació sanguínia, la qual cosa contribueix a alleujar el dolor associat amb l'artrosi de genoll.
- Millora de la mobilitat articular: L’artrosi de genoll pot provocar rigidesa i limitació en la mobilitat de l’articulació. La fisioteràpia utilitza exercicis de mobilització articular, estiraments i tècniques d’alliberament miofascial per a millorar la flexibilitat i el rang de moviment del genoll.
Això pot ajudar al fet que el pacient recuperi la capacitat de realitzar activitats diàries amb major facilitat.
- Enfortiment muscular: La fisioteràpia inclou exercicis d’enfortiment muscular específics per als músculs que envolten l’articulació del genoll, com els quàdriceps, isquiotibials i els músculs del panxell.
Aquests exercicis poden millorar l'estabilitat del genoll, reduir la càrrega sobre l'articulació i proporcionar un major suport i protecció.
- Millora de la postura i la biomecànica: Un fisioterapeuta pot avaluar la postura i la manera de caminar del pacient per a identificar possibles desequilibris musculars o problemes d’alineació que puguin contribuir a l’artrosi de genoll.
Amb això, es poden recomanar exercicis i tècniques per a corregir aquests problemes i millorar la biomecànica del genoll, reduint així la càrrega i l'estrès en l'articulació.
- Educació i autocura: El fisioterapeuta pot proporcionar educació sobre la malaltia i consells sobre tècniques d’autocura per al maneig de l’artrosi de genoll. Això pot incloure recomanacions sobre canvis en l’estil de vida, com la pèrdua de pes, l’adopció de postures adequades i l’elecció d’activitats físiques segures. A més, pot brindar pautes sobre com realitzar exercicis a casa de manera segura i efectiva.
En resum, la fisioteràpia ofereix una àmplia gamma de beneficis en el tractament de l’artrosi de genoll.
Des de l’alleujament del dolor fins a la millora de la mobilitat articular, l’enfortiment muscular i la correcció de la postura i la biomecànica, aquesta disciplina se centra en abordar els símptomes i limitacions associats amb la malaltia.
A més, els professionals fisioterapeutes proporcionen educació i orientació sobre autocura, brindant als pacients les eines necessàries per a mantenir i millorar la seva condició a casa.
Amb postures i exercicis recomanats específicament per a enfortir el genoll, alleujar el dolor i millorar la mobilitat, la fisioteràpia es converteix en un recurs fonamental en el maneig integral de l'artrosi de genoll. Mitjançant una combinació de tècniques terapèutiques i un enfocament personalitzat, els fisioterapeutes ajuden els pacients a recuperar la qualitat de vida i gaudir d'una major funcionalitat en el seu dia a dia.
Quantes sessions de fisioteràpia es requereixen per a veure millores en l'artrosi de genoll
La quantitat de sessions de fisioteràpia necessàries per a veure millores en l’artrosi de genoll pot variar segons cada cas individual. No hi ha un nombre específic de sessions que sigui aplicable a tots els pacients, ja que cada persona té diferents necessitats i respostes al tractament.
En general, el tractament de l’artrosi de genoll amb fisioteràpia és un enfocament a llarg termini i progressiu. Els resultats poden portar temps i requereixen consistència i compromís per part del pacient. Per tant, és comú que es recomanin diverses sessions de fisioteràpia al llarg d’un període prolongat.
La freqüència de les sessions de fisioteràpia en el tractament de l’artrosi de genoll també pot variar. Al principi, és possible que es necessitin sessions més freqüents, com dues o tres vegades per setmana, per a abordar el dolor i la limitació de la mobilitat. A mesura que el pacient mostra millores, la freqüència pot disminuir a una vegada per setmana o fins i tot a sessions de manteniment mensuals.
És important tenir en compte que l'artrosi de genoll és una condició crònica i progressiva, per la qual cosa l'objectiu del tractament no és curar-la per complet, sinó millorar la qualitat de vida, reduir el dolor i retardar la progressió de la malaltia.
Tractaments complementaris per a l'artrosi de genoll
En aquesta secció de l’article, explorarem els diferents tractaments complementaris que poden ajudar en el maneig de l’artrosi de genoll.
A més de la fisioteràpia, existeixen opcions addicionals que poden proporcionar alleujament i millorar la qualitat de vida dels qui pateixen aquesta condició degenerativa. Analitzarem tractaments com la ozonoteràpia, l’àcid hialurònic, la posturologia i l’acupuntura, així com pautes d’alimentació específiques per al tractament de l’artrosi.
Des d’una visió holística de la persona, la seva salut i benestar, descobrirem com aquests enfocaments complementaris poden exercir un paper important en la reducció del dolor, la millora de la mobilitat i l’alentiment de la progressió de la malaltia.
Ozonoteràpia
L’ozonoteràpia, també dita tractament amb ozó, consisteix en la utilització de l’ozó amb finalitats mèdiques.
És un dels tractaments més efectius i amb menys efectes secundaris per al tractament del dolor agut i crònic.
La punció intraarticular d’una barreja d’ozó/oxigen aconsegueix disminuir de manera important els símptomes propis de l’artrosi, aconseguint una millora en la marxa i una disminució progressiva de la necessitat de fàrmacs analgèsics i antiinflamatoris, la qual cosa retarda o evita, en molts casos, la necessitat de la col·locació d’una pròtesi de genoll.
Àcid hialurònic
Les infiltracions (injeccions) articulars d’àcid hialurònic, són molt utilitzades per a articulacions amb artrosis.
Aquest tractament és indicat molt especialment en genolls, també mans, turmells i espatlla.
L’àcid hialurònic és una molècula del col·lagen que té un efecte de “lubrificant” articular. La majoria dels pacients, frenen i milloren l’artrosi i el dolor amb una lubricació i formació de col·lagen a les articulacions.
També s’observa una millora en la mobilitat articular i una disminució de la inflamació. A més, el tractament amb àcid hialurònic té un efecte de fre en quant a l’evolució del desgast articular o artrosi. Els efectes secundaris són mínims.
Ventoses / Cupping
El cupping o la teràpia amb ventoses és una tècnica en la qual s’apliquen ventoses (campanes de cristall) sobre la pell després d’haver-se efectuat el buit, creant un efecte de succió en la pell i part del múscul.
L’aplicació d’una ventosa escarificada en la part posterior del genoll (fossa poplítia), en cas de dolor i inflamació en aquesta zona (quist de Baker), permet recuperar la flexió del genoll.
Acupuntura
El tractament amb acupuntura està recomanat per l’OMS com primera opció per a tractar el dolor.
L’acupuntura és un tractament molt adequat en casos de dolor agut i crònic.
Als EUA ja és un tractament gairebé obligatori en els centres de traumatologia i ortopèdia, doncs ajuda a evitar l’ús d’analgèsics.
Técnica RPG (reeducació postural global i analítica)
La reeducació postural global (RPG) és una tècnica de fisioteràpia utilitzada per a la reeducació postural de la persona.
Posturologia
Els diferents captors sensorials del cos, columna, ulls, boca, etc., recullen informació de les variacions corporals, les envien al cervell a fi d’adoptar la postura i mantenir un equilibri correcte.
Aparatologia utilitzada en fisioteràpia
Quant a l’aparatologia utilitzada en fisioteràpia per al tractament de l’artrosi de genoll, cal destacar:
- Indiba, és un equip de radiofreqüència per a regenerar teixits afectats.
- Magnetoteràpia, tècnica de fisioteràpia que utilitza camps magnètics per a restituir l’equilibri bioquímic cel·lular.
Nutrició. Pautes d'alimentació en el tractament de l'artrosi
Per a evitar inflamacions de cartílag i una millor recuperació, des de la dietetica i nutrició integrativa recomanem seguir una alimentació antiinflamatòria.
Com podem fer-ho de manera fàcil i sense complicacions? Anota la següent llista d’aliments que hauràs de tenir sempre a la cuina.
- Peix: el gran aliment ric en Omega 3. Un potent antiinflamatori que redueix qualsevol inflamació i el desgast del cartílag.
- Fruites i verdures: si és possible, de tots els colors. Aporten una gran quantitat de flavonoides, com el kaempferol o les proantocianidines. Aquestes tenen un paper molt positiu en la inflamació de l’artritis. Per exemple, les que no poden faltar en les nostres receptes són els espinacs, els fruits vermells, el bròcoli, les pomes, la pastanaga i el raïm.
- Espècies: les reines són la cúrcuma, l’all i el gingebre. Imprescindible tenir sempre a casa per a la inflamació i degeneració articular.
- Vitamina C: juga un paper rellevant en la síntesi del col·lagen. És important tenir en compte que no és necessària la seva suplementació; amb una aportació de fruites i verdures diari ja seria suficient.
- Vitamina K2: aquesta vitamina s’encarrega de fixar el calci, evitant que es dipositi en les artèries. Uns baixos nivells de K2 s’associen a un augment del desgast del cartílag i, per tant, a una osteoartritis. Aquesta vitamina la podem trobar en el rovell de l’ou i en el fetge dels animals.
- Magnesi: aquest mineral és essencial per a la nostra salut òssia i articular. La seva deficiència pot alterar l’estructura del cartílag, per la qual cosa haurem d’aportar-lo cada dia en la nostra dieta. Ho trobem consumint verdures de fulles verdes, fruita seca, llavors, llegums i xocolata negra.
- Sofre: consumir aliments rics en aquest mineral és necessari per a la formació de col·lagen i altres elements que constitueixen els ossos, cartílags, tendons i lligaments. Segons diversos autors, s’ha comprovat que una pauta nutricional baixa en sofre provoca un alentiment del procés de reparació articular. Aliments rics en sofre són tot tipus de col·les, cebes, porros, alls i espàrrecs.
- Col·lagen: últimament s’ha abocat molta tinta sobre aquest tema. El col·lagen és el compost més important del cartílag, representant un 60% de la seva composició. La seva absorció en suplementació és baixa, per la qual cosa la millor opció és consumir-ho en forma d’extracte de pell i os. Per exemple, en forma d’un brou d’ossos seria la millor manera de prendre col·lagen. Quan aquest col·lagen s’aglutina s’obté gelatina. Aquesta gelatina té una bona absorció per a la nostra salut articular i ens aporta grans beneficis per a les articulacions. També podríem consumir gelatines vegetals, les quals aportarien una bona quantitat de col·lagen a la nostra dieta.
Amb tots aquests aliments, estaríem nodrint el nostre sistema articular diàriament. Paral·lelament, evitarem continuar degenerant les nostres articulacions i recuperant millor en cas de patir una lesió esportiva.
Viure amb artrosi: hàbits de vida per a millorar l'artrosi de genoll
Canvis en els hàbits de vida, complements al tractament fisioterapèutic i alleujament del dolor
El dolor que provoca l’artrosi pot portar a una disminució de les activitats de la vida diària, a la qualitat d’aquestes i a una menor interacció social i familiar. Això pot afectar el benestar psicoemocional de les persones que la pateixen.
Volem compartir algunes idees a tenir en compte per a millorar l’artrosi de genoll i la qualitat de vida de les persones amb artrosis:
- Mantenir un pes corporal adequat, això inclou mantenir una alimentació equilibrada i saludable, d’aquesta manera es disminueix la pressió sobre articulacions, discos intervertebrals i altres teixits.
- Hàbits posturals: per a obtenir una correcta higiene postural, hem de treballar i augmentar la consciència corporal, es tracta de processos interactius entre l’estàtica i dinàmica de la persona, pels quals percebem sensorialment l’estat del nostre cos.
Hem de conèixer, per tant, quines són les postures antiàlgiques que adoptem compensant aquest dolor (aquestes postures per a evitar el dolor). El que ens porta a realitzar moviments i adoptar postures inadequades que en la seva majoria són inconscients.
La compressió global de tot això és el principi de la cerca d’hàbits correctes.
En aquest apartat, és interessant revisar aquells elements quotidians de la nostra vida i als quals possiblement no li donem la importància que es mereixen, per exemple:
- La qualitat del matalàs sobre el qual passem gairebé una tercera part de la nostra vida
- Cadires, sofà, butaques, etc. i la nostra postura en elles.
- L’ergonomia del lloc de treball, ja que avui dia es realitza teletreball en el domicili.
- Calçats adequats, bé sigui per a domicili o fer activitats exteriors.
Què fer per a frenar l'artrosi?
- Portar una alimentació variada i saludable, evitant el sobrepès.
- Atès que l’artrosi es localitza amb més intensitat en cervicals, lumbars, malucs, genoll, mans, etc., s’ha de fer exercici diàriament de manera moderada, per a augmentar la massa muscular i realitzar estiraments habitualment.
- Cuidar la postura.
- Fer temps de repòs diàriament.
- Banys de contrast alterns d’aigua freda i calenta, especialment en mans i peus.
- Prestar especial atenció al pes que es carrega i a la manera en què s’agafa.
Què empitjora l'artrosi?
- Augment del pes corporal.
- Sedentarisme, pot produir atròfia muscular.
- Hàbits corporals incorrectes. Poden consistir en petits actes quotidians repetitius que produeixen deterioracions i lesions. Per exemple, jugar amb el mòbil i ordinador.
- No realitzar temps de repòs diaris.
- L’ús excessiu de determinades articulacions (espatlles, genolls, dits) de manera lesiva i repetitiva, per exemple, en cas d’exercicis intensos.
Quin esport és recomanable per a l'artrosi?
Es pot caminar amb artrosi de genoll. És possible i és molt recomanable. A part, hi ha esports molt recomanables, nedar, anar amb bicicleta, aiguagym.
Tot això en funció de l’estat físic de la persona. Aquestes activitats d’impacte moderat en les articulacions no causen estrès articular. També són excel·lents el ioga, pilates, tai-chi.
Reflexions finals sobre el tractament de l'artrosi de genoll
En conclusió, l’artrosi de genoll és una condició degenerativa que afecta moltes persones, però afortunadament existeixen diverses opcions de tractament per a alleujar els símptomes i millorar la qualitat de vida.
La fisioteràpia s’ha demostrat com una eina efectiva en el maneig de l’artrosi de genoll, proporcionant beneficis com la reducció del dolor, l’enfortiment del genoll i l’increment de la mobilitat.
És important destacar que la fisioteràpia ha de ser complementada amb altres tractaments com la ozonoteràpia, l’àcid hialurònic, l’acupuntura, la RGP, la posturologia i el cupping, així com l’adopció d’hàbits de vida saludables i canvis en l’alimentació.
A més, és fonamental seguir les recomanacions mèdiques i no subestimar els símptomes, ja que el tractament oportú pot prevenir la progressió de l’artrosi de genoll i evitar la necessitat de cirurgia.
En definitiva, una combinació adequada de tractaments i el compromís personal poden permetre a les persones amb artrosis de genoll portar una vida activa i satisfactòria.
Si després de llegir l’article et queda algun dubte sobre el tractament de l’artrosi de genoll pots plantejar-la:
- contactant amb el Centre Medicina Biològica de Barcelona: telefonant al 93 419 17 16 o enviant un correu a info@medicina-biologica.net.
- en els comentaris del blog.
- escrivint un missatge directe en els nostres perfils de xarxes socials: Instagram o Facebook.
Article escrit per:
Mèdica. Medicina naturista, ozonoterapia, terapia amb ventoses.
Fisioterapeuta, osteòpata, RPG, diplomat Sohier.
Fisioterapeuta. Acupuntura.
Mèdica especialista en rehabilitació i medicina física. Medicina de la dansa, teràpia neural, acupuntura, tècniques mínimament invasives.
Nutricionista integrativa. Psiconeuroinmunologia, nutrició esportiva.