Medicina holística per a tractar el càncer
“Com pot ajudar la medicina holística a tractar el càncer?” és molt habitual que aparegui aquesta pregunta en consulta. I sempre, el primer que comentem, és la importància de seguir amb el tractament oncològic convencional. Proposant, des de la medicina holística i integrativa, altres tractaments que ajudaran a pal·liar els efectes secundaris del tractament oncològic i a augmentar la tolerabilitat d’aquest, així com a millorar la immunitat i a frenar el creixement tumoral.
D’aquesta manera, podem afirmar que la medicina holística i integrativa ofereix a les persones amb càncer un complement al tractament oncològic.
En el present article volem aprofundir en els tractaments complementaris que ens poden ajudar en qualsevol fase del tractament d’un càncer: en la prevenció, en el tractament del tumor actiu i, en el post tractament, prevenint les recidives.
En el següent vídeo (extret del directe que vam fer a Instagram) parlem de com la medicina holística i integrativa pot ajudar a les persones amb càncer, amb la Dra. Emma Esteve Concepción – Ginecóloga holística integrativa i membre de la Societat Espanyola de Salut i Medicina Integrativa (SESMI) – i la Dra. Padma Solanas – Metge epecialista en medicina ambiental i integrativa, teràpia neural, nutrició ortomolecular.
Si ho prefereixes, el contingut de tot el vídeo està detallat en aquest article:
Característiques de la medicina holística: què és la medicina holística i integrativa?
La medicina integrativa és aquella que integra els coneixements de la medicina al·lopàtica (medicina convencional) amb els de la medicina biològica, naturista o complementària.
D’aquesta manera es beneficia d’un abordatge terapèutic més respectuós amb l’organisme, sempre que sigui possible, sense perdre les valuoses aportacions de la medicina al·lopàtica o convencional, com poden ser les cirurgies, el tractament del càncer amb antineoplàsics o l’ús d’antibiòtics i altres medicaments, quan aquests són realment necessaris.
Quan a la medicina integrativa afegim una visió holística, significa que també es té en compte tot allò que afecta el pacient, tant en el pla físic, com en l’emocional i el social.
En el nostre Centre treballem amb aquests principis, ja que tenim molt clar que les parts de la persona formen un conjunt indivisible que treballa de manera totalment sinèrgica, és més, creiem que en el cos no existeixen parts, sinó relacions.
És cada vegada més freqüent la publicació de nous estudis científics que evidencien la validesa de moltes pràctiques pròpies de les medicines ancestrals (medicina tradicional xinesa, ayurveda, entre altres), i la medicina naturista.
La medicina holística i integrativa i el càncer
Des de la medicina holística i integrativa veiem la salut i la malaltia com a part d’un procés de la vida. No estan separades, són un contínuum.
Entenem que el nostre organisme té la capacitat de regenerar-se, autocurar-se o autoregular-se.
De manera col·loquial, podríem afirmar que el nostre cos té un metge interior que s’encarrega d’anar curant i reparant els errors que es van produint en l’organisme (produïts per factors interns i/o externs) evitant així, la malaltia.
El problema ve quan aquest metge interior té massa feina, i se li comencen a escapar alguns focus. Aquí apareixen els trastorns funcionals, són fases de la malaltia en les quals l’organisme encara no ha perdut completament la capacitat de regenerar-se.
Quan hi ha massa sobrecàrrega en l’organisme i s’han comès molts errors que el metge interior no pot reparar, diem que l’organisme perd la capacitat d’autoregulació, concepte que des de la medicina biològica es coneix com a “tall en la regulació”.
Aquest tall en la regulació, és el moment en el qual el cos entra en estadis de la malaltia en els quals hi ha una alteració cel·lular, que pot avançar fins al càncer o altres patologies cel·lulars degeneratives. Una vegada passat aquest “tall”, és més difícil poder tornar a l’estat de salut.
En medicina integrativa intentem que la persona no creui aquest “tall”, i, en cas que ja l’hagi creuat, treballem perquè el seu organisme estigui el més saludable possible i així, pugui tolerar millor els tractaments realitzats des de la medicina convencional.
Una vegada tenim el càncer establert és complicat, només amb medicina integrativa i holística, poder revertir-lo. És imprescindible, per tant, que la persona segueixi amb el tractament oncològic pautat.
D’altra banda, des del nostre enfocament, proporcionem a la persona una sèrie d’eines que l’ajudaran a millorar el seu estat de salut i a tolerar millor les intervencions més agressives del tractament.
Com pot ajudar la medicina holística i integrativa a les persones amb càncer
D’aquesta manera, la medicina integrativa i holística ofereix a les persones amb càncer un complement al tractament oncològic (en cancer de mama, còlon, pulmó, colorectal, pròstata, estómac, entre molts altres).
Pot ajudar en totes les fases del càncer: en la prevenció, en el tractament del tumor actiu (augmentant la tolerància del tractament i disminuint els efectes secundaris, així com a millorar la immunitat i a frenar el creixement tumoral) i, en el post tractament, prevenint les recidives.
Com a teràpia coadjuvant del càncer, els beneficis dels tractaments proposats des de la medicina integrativa i holística són:
Abans d’aprofundir en els tractaments alternatius específics proposats des de la medicina integrativa i holística, volem posar en rellevància una idea general imprescindible per a qualsevol persona i fase: prevenció, tractament o post tractament:
Resulta essencial mantenir uns hàbits de vida saludables relacionats amb l'alimentació, l'activitat física, la gestió emocional i el control de l'estrès, els hàbits de son i descans, entre altres. Àrees que podem controlar i incidir de manera conscient en benefici de la nostra salut.
Per contra, cal tenir present l’existència d’aspectes que no podrem controlar, com, per exemple: la genètica, alguns factors de l’entorn (com la contaminació) i alguns esdeveniments vitals que escapen al nostre control.
És pel que el manteniment d’hàbits saludables en les àrees que podem controlar és de vital importància per a poder contrarestar aquelles àrees que escapen del nostre control.
Gestió de l'estrès i de la salut emocional (de la persona malalta i de l'entorn familiar)
Quan un pacient, i la seva família, reben una notícia tan important com la de patir un càncer, entren en joc moltes emocions, especialment la por.
Aquest fet, sumat al fet que els tractaments són llargs i amb forts canvis en la vida, fan que sigui molt recomanable l’acompanyament psicològic professional.
A vegades en la mateixa gènesi d’un tumor intervenen aspectes emocionals. És coneguda la relació de l’estrès crònic amb la disminució de la resposta immune i la conseqüent aparició de malalties, per la qual cosa és important, tant en prevenció com en tractament, fer una bona gestió de l’estrès.
L’estrès activa la resposta de fugida o lluita, és a dir, el sistema nerviós simpàtic i l’eix hipotalamohipofisiari-adrenal, que ens preparen per a l’acció. Això, en un moment agut és important i beneficiós, però actualment, una gran part de la població està sotmesa a estrès de manera ininterrompuda. Els neurotransmissors que s’activen en la resposta a estrès, a llarg termini, deprimeixen la resposta immune.
Contràriament, el sistema nerviós parasimpàtic, fa possible la reparació cel·lular. El descans i la realització d’activitats plaents ens activa aquest sistema nerviós parasimpàtic.
Descans
El descans és essencial per a la vida. Quan dormim el nostre organisme es posa en parasimpàtic i aprofita per a reparar-se, i la nostra ment consolida les vivències del dia.
Si no existeix un descans suficient per falta d’hores o insomni, el cos no pot fer aquestes funcions tan importants, empitjorant així la nostra salut.
A poc a poc el cos es va sobrecarregant i apareixen aquestes malalties per a les quals existeix una predisposició genètica o susceptibilitat ambiental.
A més, cal evitar els factors que poden alterar el son com: el cafè i estimulants (segons la persona), les pantalles i llums blanques a l’última hora abans d’anar al llit, els camps electromagnètics, etc.
Alimentació
Hem de tenir en compte que les cèl·lules del nostre organisme s’alimenten de glucosa, és a dir, de sucre. Les cèl·lules tumorals actuen de la mateixa manera i utilitzen la glucosa per a crear i reproduir-se ràpidament.
També sabem que les cèl·lules canceroses tenen més dificultat per a usar fonts alternatives d’energia (com els greixos), això ens dona un avantatge, podent actuar sobre el seu taló d’Aquil·les.
Amb una dieta específica i mitjançant l’activitat física, el que es pretén és disminuir el nivell de glucosa en l’organisme, tallant-li així, l’aliment principal a les cèl·lules tumorals.
Encara que aquestes pautes generals poden ajudar, quan la persona està en fase de tractament, és recomanable un acompanyament i una supervisió nutricional personalitzada, valorant el cas en particular.
Activitat física
L’esport incrementa les endorfinas, donant una resposta de benestar i activació del sistema nerviós parasimpàtic, com ja hem esmentat anteriorment, el sistema responsable de la reparació cel·lular.
A més, l’activitat física millora la glicemia en sang (disminueix la quantitat de glucosa circulant, el taló d’Aquil·les del tumor).
Així mateix, suar contribueix a l’eliminació de toxines.
Sempre és recomanable la supervisió d’un professional que ens recomani pautes d’exercici adaptades a les nostres necessitats, però això, és especialment important en la fase del tumor actiu, ja que caldrà tenir en compte molts més factors per a adaptar la pauta d’entrenament.
Reduir l'exposició a tòxics i disruptors endocrins
Els tòxics ambientals són tots aquells agents (denominats exposomes) que es troben al nostre entorn i que contribueixen a la sobrecàrrega del nostre organisme i a l’empitjorament de la nostra salut.
Poden ser d’origen biològic (virus, bacteris, fongs), químic, o físic (CEM -camps electromagnètics-, soroll, entre altres.)
Hem de tenir present que tothom està exposat a tòxics ambientals i disruptors endocrins, actualment, l’exposició 0 és una utopia.
El nostre organisme no està preparat per a eliminar aquestes substàncies, o li és complicat gestionar la gran sobrecàrrega que li arriba. Però, no podem permetre és que el nostre cos s’ompli de tòxics fins al punt d’emmalaltir-nos.
És un tema molt extens i complex que requereix ser tractat en un altre espai. Si t’interessa et recomanem l’article: Tòxics ambientals: com reduir la contaminació a la llar i prevenir problemes de salut.
Encara que una idea important que volem traslladar per a la prevenció, tractament o post tractament d’un càncer és:
Tinguem en compte que l'OMS estima que el 95% dels càncers són prevenibles, ja que es deuen a factors ambientals i d'estil de vida.
Reduir l'exposició a radiacions electromagnéticas
Existeix una relació important entre l’exposició a camps electromagnètics, el descans i l’aparició de problemes de salut de tota mena.
S’ha comprovat, amb estudis publicats des de l’any 1992, que quan una persona està exposada de forma prolongada a un camp electromagnètic generat per corrents del subsol, per antenes o ones electromagnètiques, s’afebleix el seu organisme i això acaba afectant la seva salut.
Si vols aprofundir sobre aquest tema, et recomanem llegir l’article dedicat a radiacions electromagnètiques i salut intestinal.
Si quieres profundizar sobre este tema, te recomendamos leer el artículo dedicado a radiaciones electromagnéticas y salud intestinal.
Per a possibilitar-ho et recomanem alguns consells per a reduir la teva exposició a CEM.
Genòmica
La genòmica pot ajudar en la prevenció del càncer, ja que aquesta disciplina s’encarrega de realitzar estudis genètics amb múltiples finalitats, entre les quals trobem:
- Conèixer la predisposició genètica a patir càncer o determinats tipus de càncer.
- Conèixer la tolerància a diferents aliments o grups alimentosos: com els cereals, grasses, sucres, entre altres.
- Conèixer la capacitat de detoxificación hepàtica.
- Conèixer la metabolització (processament i eliminació) de determinats fàrmacs.
En la fase de tractament del càncer, habitualment s’utilitzen fàrmacs molt agressius, que poden augmentar el nivell de toxicitat de l’organisme. Amb la informació individualitzada que ens proporcionen els estudis de genòmica, podem actuar, des de la medicina integrativa, amb un tractament que ajudi a potenciar la funció que desenvolupa el fetge, i baixar, per tant, el nivell de toxicitat de l’organisme.
A més, alguns dels fàrmacs quimioteràpics, s’eliminen pel fetge. Existeixen persones que eliminen aquests fàrmacs de manera molt lenta, per la qual cosa això, els pot causar major toxicitat en el seu organisme. En canvi, existeixen altres persones que els eliminen molt ràpid, fet que els pot causar un menor efecte en el tractament.
Gràcies a la genòmica podem conèixer de quina forma el fetge del pacient està eliminant aquests fàrmacs, podent ajustar el tractament segons sigui convenient.
Vitamina C en altes dosis i ozó endovenós
En consulta, gràcies a la Electroacupuntura de Voll (EAV) podem determinar de manera personalitzada quin tractament pot ajudar més a la persona amb càncer segons les seves característiques.
En general, sempre recomanem sèrums de vitamina C o la teràpia d’ozó endovenosa (autohemoteràpia), ja que milloren la resposta immunitària de l’organisme – i, per tant, la defensa contra el tumor – i disminueixen els efectes tòxics del tractament convencional.
En disminuir els efectes tòxics dels quimioteràpics o de la radioteràpia, la vitamina C en altes dosis i la ozonoterapia, ajuden al fet que el tractament convencional es toleri millor, és a dir, els pacients que fan aquestes teràpies són menys propensos a haver de parar el tractament oncològic per efectes adversos.
Els sèrums de vitamina C i la ozonoterapia són tractaments molt antioxidants, per la qual cosa, si estan ben indicats, també poden ajudar en la prevenció primària (abans de desenvolupar un càncer) o secundària (per a evitar recidives).
Microbiota
Els nostres intestins, també anomenats “segon cervell” fan molt per la nostra salut i immunitat.
Gran part de les malalties que cursem estan relacionades amb un estat intestinal deficitari.
Quan l’intestí està inflamat, la càrrega tòxica global de l’organisme augmenta molt, dificultant així la detoxificación hepàtica.
A més, un intestí permeable facilita l’aparició de sensibilitats alimentàries que tindran al sistema immunitari molt “ocupat”.
Per a aprofundir en tot el relacionat amb la microbiota, et recomanem aquest article específic en el qual parlem de la importància de la nostra microbiota i com podem cuidar-la.
Suplementació individualitzada
Hi ha molts suplements que ens poden ajudar en el tractament coadjuvant del càncer. Cal valorar cada cas, cada tumor i cada persona per a decidir quins són aquells que s’ajusten millor a cada pacient.
Teràpia neural
La teràpia neural ens pot ajudar a tractar les cicatrius de les intervencions quirúrgiques que sovint es fan per a extirpar els tumors. També en casos de neuràlgies secundàries, entre altres coses.
Com enfortir el sistema immunològic contra el càncer?
Totes les intervencions que s’encaminen a millorar la nostra capacitat d’autoregulació disminueixen la inflamació i l’oxidació de l’organisme, això té un efecte directe sobre el sistema immunològic.
Si l’organisme està menys intoxicat, el sistema immune es pot centrar en el que és important, el tumor.
Hi ha productes específics que es poden donar en funció del càncer i la persona, encara que cal valorar cada cas en particular.
Si veient el vídeo o llegint l’article et queda algun dubte sobre com pot ajudar la medicina holística i integrativa, també anomenada medicina alternativa o complementària a tractar, prevenir o evitar l’avanç d’un càncer, pots plantejar-la en:
Artícle escrit per:
Metge especialista en medicina ambiental i integrativa, teràpia neural i nutrició ortomolecular.
Bibliografia i estudis científics:
Estudis sobre ozonoterapia o teràpia d’ozó:
Clavo B, Ruiz A, Lloret M, López L, Suárez G, Macías D, Rodríguez V, Hernández MA, Martín-Oliva R, Quintero S, Cuyás JM, Robaina F. Adjuvant Ozonetherapy in Advanced Head and Neck Tumors: A Comparative Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2004 Dec;1(3):321-325. doi: 10.1093/ecam/neh038. Epub 2004 Oct 16. PMID: 15841266; PMCID: PMC538509.
Li J, Zeng T, Tang S, Zhong M, Huang Q, Li X, He X. Medical ozone induces proliferation and migration inhibition through ROS accumulation and PI3K/AKT/NF-κB suppression in human liver cancer cells in vitro. Clin Transl Oncol. 2021 Sep;23(9):1847-1856. doi: 10.1007/s12094-021-02594-w. Epub 2021 Apr 5. PMID: 33821368.
Estudis sobre vitamina C endovenosa:
Magrì A, Germano G, Lorenzato A, Lamba S, Chilà R, Montone M, Amodio V, Ceruti T, Sassi F, Arena S, Abrignani S, D’Incalci M, Zucchetti M, Di Nicolantonio F, Bardelli A. High-dose vitamin C enhances cancer immunotherapy. Sci Transl Med. 2020 Feb 26;12(532):eaay8707. doi: 10.1126/scitranslmed.aay8707. PMID: 32102933.
Ngo B, Van Riper JM, Cantley LC, Yun J. Targeting cancer vulnerabilities with high-dose vitamin C. Nat Rev Cancer. 2019 May;19(5):271-282. doi: 10.1038/s41568-019-0135-7. PMID: 30967651; PMCID: PMC6526932.
Estudis sobre estrès i càncer:
Dai S, Mo Y, Wang Y, Xiang B, Liao Q, Zhou M, Li X, Li Y, Xiong W, Li G, Guo C, Zeng Z. Chronic Stress Promotes Cancer Development. Front Oncol. 2020 Aug 19;10:1492. doi: 10.3389/fonc.2020.01492. PMID: 32974180; PMCID: PMC7466429.