Cupping o ventoses: quins són els seus beneficis

Cupping o ventoses: quins són els seus beneficis

Cupping o ventoses: quins són els seus beneficis

En el següent article volem aprofundir en el tractament amb ventoses, també anomenat cupping o hijama. Una teràpia amb una potent acció antiinflamatòria i relaxant muscular local, que ens permet una millora simptomàtica amb la conseqüent disminució dels fàrmacs analgèsics i antiinflamatoris.

Què trobaràs a aquest article?

Què és el cupping

El tractament amb ventoses (també anomenat cupping o hijama) és una de les teràpies més antigues conegudes. El seu ús mèdic es remunta a més de 3.000 anys i hi ha referències de la seva utilització pels metges de l’Antic Egipte, Grècia i la Xina.

Actualment, nombrosos estudis clínics avalen la seva efectivitat en diverses àrees del tractament mèdic, tant de manera local per a tractar el dolor, com gràcies a la seva acció reflexo-terapèutica sobre l’organisme.

La teràpia amb ventoses té un lloc important en el tractament de nombrosos trastorns de la salut.

ventosas fisioterapia, tratamiento para el dolor, centre medicina biologica barcelona
ventosas fisioterapia, un tratamiento para disminuir el dolor crónico o contracturas. Centre Medicina Biològica Barcelona

Col·loquialment, el tractament amb ventoses també és conegut sota el nom de ventoses de fisioteràpia, perquè és una tècnica que estan adoptant molts professionals de la fisioteràpia, però cal destacar que és un tractament que forma part de la medicina naturista i de la medicina tradicional xinesa.

La teràpia amb ventoses és una tècnica en la qual s’apliquen ventoses (campanes de cristall) sobre la pell després d’haver-se fet el buit, creant un efecte de succió a la pell i part del múscul.

Amb aquesta tècnica s’activa i estimula la circulació tant sanguínia com limfàtica, augmentant el flux d’oxigen, flexibilitzant teixits, augmentant la resposta fisiològica antiinflamatòria, eliminant toxines i ajudant a la reparació del teixit.

Per a què serveix el cupping

L’aplicació d’una ventosa produeix un alleujament molt ràpid del dolor degut a una inflamació o contractura muscular.

Actua com un potent analgèsic que ens permet disminuir i fins i tot prescindir de fàrmacs analgèsics i antiinflamatoris, evitant així els seus efectes secundaris.

També és útil com a teràpia complementària en persones amb trastorns emocionals, ansietat i somatitzacions.

Què és una ventosa

La ventosa és una campana de vidre que apliquem sobre la pell després de fer el buit.

Existeixen ventoses de diferents grandàries i materials.

ventosas osteopatía, tratamiento con campanas de cristal. centre medicina biologica barcelona

Hi ha 3 formes d’aplicació de les ventoses:

 • Parlem de ventoses seques, quan s’aplica una ventosa directament sobre la pell. Produeix una acció tonificant local o general de l’organisme, segons la zona d’aplicació.

 • Ens referim a les ventoses escarificades, quan abans d’aplicar la ventosa es fa una escarificació que consisteix a efectuar incisions superficials en la pell de la zona a tractar. Aquest és el mètode indicat en focus d’inflamació i/o contractura muscular, per la seva acció de drenatge de la zona afectada.

 • Massatge amb ventoses, s’aplica a l’esquena i produeix un efecte tonificant alhora que relaxant. Indicat especialment en nens i ancians que requereixin una tonificació general. També és útil per a produir una hiperèmia (augment en la irrigació a un òrgan o teixit) de la zona a tractar amb la ventosa escarificada.

En què consisteix la tècnica de ventoses

Quan desenvolupem un tractament en cupping al Centre de Medicina Biològica, inicialment realitzem una exploració de les zones de l’esquena que poden estar relacionades amb la simptomatologia que refereix el pacient (mal de cap, lumbàlgia, etc.).

Gràcies a aquesta exploració definim les àrees a tractar. Busquem zones doloroses a la palpació o punts gatell que tractarem amb l’aplicació de ventoses per a aconseguir un efecte antiàlgic i relaxant muscular.

Definides les àrees, apliquem les ventoses (campanes de cristall) sobre la pell després d’haver fet el buit, deixant-se sobre la pell aproximadament 10-15 minuts:

Habitualment ens pregunten si el tractament amb ventoses és dolorós. Les ventoses seques i el massatge són tècniques que produeixen una sensació de benestar gràcies a la relaxació muscular.

Les ventoses escarificades són més molestes, ja que abans d’aplicar-les sobre la pell s’han de fer unes petites punxades per a poder drenar el focus d’inflamació.

ventosas fisioterapia, un tratamiento para disminuir el dolor crónico o contracturas. Centre Medicina Biològica Barcelona

En quines parts del cos es col·loquen les ventoses

aplicacion de las ventosas fisioterapia cupping

La majoria de les zones d'aplicació de les ventoses es troben a l'esquena. Altres zones menys freqüents són: cara posterior del genoll (buit popliti), trocànter, pit i abdomen.

Beneficis del cupping per a tractaments

Amb la tècnica de ventoses s’activa i estimula la circulació sanguínia i limfàtica, augmentant el flux d’oxigen al focus d’inflamació, augmenta la resposta fisiològica antiinflamatòria, afavoreix l’eliminació de toxines i promou la reparació de la zona inflamada i/o contracturada.

La inflamació i/o contractura del sistema múscul-esquelètic és molt freqüent i origina molts tipus de dolor.

ventosas fisioterapia cupping dra montserrat gonzalez

El tractament amb ventoses és un tractament simptomàtic, sense els efectes indesitjables dels antiinflamatoris, que pot ser d'una gran eficàcia a curt termini davant un procés agut i actuar com a complement de tractaments -com l'osteopatia- que van a l'origen del problema.

En quins casos es recomana el cupping

El cupping és sobretot recomanable per a pacients que pateixen dolor crònic que solen estar polimedicats. Malgrat tanta medicació, són nombrosos els casos que continuen tenint dolor.

L’aplicació de ventoses també és indicada en:

Quines són les indicacions del tractament amb ventoses?

Les ventoses escarificades estan indicades principalment en pacients amb:

Existeixen contraindicacions en la teràpia amb ventoses?

Les principals contraindicacions són:

 • Mai aplicar ventoses en zones amb lesions dermatològiques (infeccions, ferides, èczemes, etc.).
 • Evitar zones molt vascularitzades (varius en buit popliti).
 • En general, no s’apliquen ventoses escarificades a nens i adolescents. En aquests casos, resulta més convenient el massatge amb ventosa.
 • En principi, l’embaràs no suposa una contraindicació absoluta, però sempre cal evitar aplicar ventoses a la zona lumbar, ja que existeix la possibilitat d’una acció per via reflexa sobre l’àrea ginecològica.
 • Les ventoses evitarem aplicar-les en pacients oncològics amb metàstasis.
 • En pacients amb tractament anticoagulant no estan contraindicades, però cal procurar que no s’apliqui massa pressió a la ventosa per a evitar hematomes importants.

En consulta ens arriben molt habitualment persones amb dolors crònics que no responen al tractament habitual. Lumbàlgies inespecífiques o cervicálgias cròniques i mal de cap, presents durant molt de temps malgrat la medicació.

Estan tractades amb antiinflamatoris i analgèsics i no els fan efecte, per la qual cosa el dolor persisteix; però, en canvi, pateixen els efectes secundaris d’aquests fàrmacs.

Són un motiu molt freqüent de baixes laborals i en persones grans, es veu molt disminuïda la seva qualitat de vida.

Com has pogut veure en aquest article, gràcies a les ventoses aconseguim que millorin molt aquests tipus de dolors per la seva potent acció antiinflamatòria i el seu efecte relaxant muscular.

La millora en aquests dolors crònics és clara quan realitzem un tractament amb ventoses, ja que actuem sobre la base que els generen, podent, a més, disminuir o prescindir de fàrmacs antiinflamatoris i evitar així els seus efectes secundaris.

Si després de llegir l’article et queda algun dubte sobre aquesta mena de tractament, pots plantejar-la:

 • contactant amb el Centre de Medicina Biològica trucant al 93 419 17 16 o enviant un correu a info@medicina-biologica.net.
 • als comentaris del blog.
 • escrivint un missatge directe en els nostres perfils de xarxes socials: Instagram o Facebook.

Article escrit per:

Dra. Montserrat González
Dra. Montserrat González

Metge. Medicina naturista, ozonoterapia, teràpia amb ventoses.

Articles relacionats
Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *