Com afecta la salut bucal o bucodental a la salut general?

Com afecta la salut bucal o bucodental a la salut general?

Com afecta la salut bucal o bucodental a la salut general?

Com veuràs al llarg d’aquest article, la nostra salut bucodental té una gran relació amb la la nostra salut general.

La boca és origen de moltíssimes patologies i problemes, és com un teatre l’escenari del qual ens revela els seus secrets i en el qual les dents posen en escena el viscut; per això és clau concebre-la com a part integral del nostre organisme i no com una part aïllada.

En aquest article volem ajudar-te a conèixer com la salut de la boca, genives i dents pot afectar la salut general i la importància de tenir i mantenir sanes dents i genives. Però també volem anar més enllà i prevenir problemes de salut general en l’organisme perquè la salut bucodental és més important del que la majoria de les persones creu.

El nostre “metge interior” té la seva pròpia energia i capacitat d’autoregulació, però aquesta capacitat pot veure’s alterada per sobrecàrregues, moltes vegades procedents de la boca. L’única cosa que hem de fer és treure-li aquestes sobrecàrregues i ajudar-lo al fet que pugui complir amb la seva tasca per si mateix.

En el següent vídeo (extret del directe que vam fer a Instagram parlant de la relació que té la salut general i la salut bucodental) donem resposta a aquestes qüestions amb la Dra. Assumpta Mestre, Metge especialista en medicina integrativa, on inclou homeopatia, micronutrició ortomolecular, medicina cel·lular i bioinmunogenética, medicina biològica, dietètica. Medicina ambiental i Electroacupuntura de Voll; i la Dra. Ana Delgado, Metge estomatòloga especialista en odontologia holística a @tudentistaintegral.

Si ho prefereixes, el contingut de tot el vídeo està detallat a l’article que apareix a continuació:

Què trobaràs?

Boca i cos: com la salut bucodental pot afectar la teva salut general.

La relació entre salut bucodental i salut general és bidireccional.

La boca té una relació directa amb l'estat general de salut, la nostra postura, l'estat de l'esquena i les malalties que apareixen.

Per aquest motiu és crucial tenir una visió global de les dents en el cos humà i conèixer quines afectacions poden provocar a nivell orgànic i fins i tot postural.

Relació entre boca, dents i cos humà

Les dents estan connectades als circuits energètics corporals mitjançant els meridians, de manera que cada dent passa per un meridià energètic, establint-se així una relació entre dent-òrgan.

Existeixen uns mapes de relació entre dent, òrgans, teixits, articulacions, vertebres, glàndules, columna i sistema nerviós; que ens ajuden a prevenir o influir en l’evolució d’unes certes malalties o alteracions del nostre cos, i fins i tot del nostre estat d’ànim.

Com pots veure, les dents tenen molta influència a nivell corporal, a més, la relació entre les dents, anomenada oclusió, pot generar problemes de desequilibri, bruxisme, cefalees tensionals, dolor cervical, d’esquena i dolor postural.

Des de l’odontologia holística, no sols es té en compte la boca, dents i genives, sinó que també es contempla cap, coll, cervicals, amb totes les seves funcions primordials: assegurar una respiració nasal, una deglució correcta (és a dir, la manera d’empassar els aliments) i una mossegada bilateral, de manera que, si aquestes funcions s’aconsegueixen establir correctament, s’aconsegueix un equilibri de forces.

salud bucodental y salud general, qué relación existe. Centre de Medicina Biològica de Barcelona

Si aquest equilibri de forces no es desenvolupa de manera correcta, a llarg termini poden aparèixer problemes d’esquena, de visió, problemes als peus, etc.

L’establiment d’aquestes funcions es remunta a les nostres etapes més primàries:

  • Des del naixement, el bebè estableix una respiració nasal.
  • Amb la lactància materna, el bebè comença a desenvolupar l’articulació temporomandibular, gràcies als moviments de succió, respiració i deglució que realitza al mateix temps.
    Amb la lactància i aquest moviment en tres dimensions permet que es vagi creant la forma de l’articulació temporomandibular.
  • Amb l’erupció de les primeres dents de llet, es va configurant la posició de la llengua en la boca, que configura una deglució correcta, generant l’equilibri de forces que esmentàvem.

Conèixer el nostre estat de salut bucodental

Al nostre Centre de Medicina Biològica de Barcelona, quan veiem a un pacient per primera vegada, demanem acudeixi a consulta amb una ortopantomografia (radiografia panoràmica de la boca) per a conèixer l’estat general de la boca.

La ortopantomografía sirve para ver, dese la medicina integrativa, cómo es la salud bucodental y cómo puede afectar a la salud bucal

En ella podem veure la forma de les articulacions temporomandibulars, l’oclusió, si el pacient apreta les dents, com són les arrels de les dents i les seves formes, veiem el tipus de respiració que duu a terme, entre molta altra informació.

Ens fixem també, si existeix algun problema: restes d’arrel a la geniva després d’una extracció, endodòncies curtes o sobrepassades, perduda d’os en les genives, abscessos periapicals, gengivitis, presència d’amalgames i implants, existència de càries interdentals, que poden ser focus interferents. Aquests problemes alteren els meridians energètics i la bioregulació de l’organisme, i permeten establir una relació entre les dents alterades i patologies o afectacions en la salut.

A consulta, a part de l’ortopantomografia, també utilitzem els aparells de Electroactupuntura de Voll (EAV) en els quals podem veure si el pacient té algun bloqueig energètic causat, en aquest cas, per les dents i testar si hi ha materials que li puguin estar causant alguna alteració en l’economia energètica global.

electroactpuntura de voll (EAV) para determinar cómo es la salud bucodental y general

Mitjançant la EAV podem veure si una afectació en un punt concret del cos, per exemple, fetge, mames, genoll, espatlles, etc. té relació amb la boca, i, en aquest cas, mirar si té relació amb el meridià de la dent afectada. En molts casos, quan se soluciona el problema dental, amb el tractament odontològic adequat, el dolor o l’afectació millora o desapareix.

Quins problemes pot causar la salut dental, bucal o bucodental

Quan observem que existeix algun problema a la boca o un focus interferent, valorem si aquesta persona pot estar afectada.

En general podem afirmar que:

  • Quan hi ha problemes o focus infecciosos en els incisius, tant superiors com inferiors; estan afectant nivell energètic al meridià de ronyó i bufeta.
  • Els ullals estan relacionats amb el meridià de fetge, però també amb l’ull, amb la cuixa deltoide.
  • Els primers premolars superiors i inferiors estarien en els meridians de pulmó, intestí.

Entre moltes altres relacions.

La Microbiota oral i la seva importància per a la salut

Què és la microbiota oral i quina és la seva funció

És el conjunt de bacteris bons i dolents que hi ha a la nostra boca i que estan íntimament relacionats amb la nostra microbiota intestinal.

La seva funció és la de mantenir la salut oral, digestiva i general, protegint-nos també de patògens que afecten les vies respiratòries altes com són la gola, nas i oïdes.

Què afecta la microbiota oral

Alguns aliments i hàbits de vida poden afectar l’equilibri de la nostra microbiota oral.

Els sucres, el tabac i l’alcohol són els grans agressors, encara que també el reflux gastroesofàgic la pot alterar, la forma en què mengem, la saliva que tenim, les alteracions digestives que sofrim o l’estrès.

Què ocorre quan hi ha disbiosis oral

Quan la microbiota oral està alterada, repercuteix en la resta del tub digestiu, de l'intestí prim, de l'intestí gros, i això, pot afavorir l'aparició de malalties.

Quan els intestins estan alterats, la boca també ho està; pel que quan trobem una disbiosis intestinal no hem d’oblidar-nos de regular la microbiota oral.

Si a la nostra boca no existeix una microbiota sana i equilibrada, també pot veure’s afectat el nostre estat d’ànim i tendir a la depressió, al baix estat d’ànim, entre altres problemes emocionals.

Com hem esmentat, una microbiota oral deficitària també pot afavorir l’aparició de patologies, entre elles la candidiasi amb totes les alteracions que comporta.

microbiota intestinal e inflamación intestinos

Un dels símptomes que ens pot alertar d’una microbiota oral deficitària és l’aparició freqüent de llagues a la boca.

Hem de pensar que quan això succeeix generalment l’origen no està a la boca, sinó que està a l’aparell digestiu.

Com millorar la microbiota oral i mantenir-la sana

Les recomanacions generals es centren en:

  • Neteja diària: raspallat i fil interdental.
  • Mantenir una alimentació equilibrada.
  • Disminuir la ingesta de sucres, tenint molt present també aquells que queden amagats als aliments.
  • Mantenir la microbiota intestinal equilibrada.
  • Assegurar una micronutrició correcta.
  • Mantenir una correcta masticació i deglució.
  • Tractar els focus interferents amb teràpia neural (els focus interferents són cicatrius, lesions antigues que poden estar en moltes parts del cos que sobrecarreguen l’organisme i l’afebleixen).
  • Realitzar Oil Pulling, una tècnica de la medicina ayurvèdica que recomana la Dra. Ana Delgado.

    La rutina passa per netejar la llengua amb un netejador bucal cada matí i glopejar amb una cullerada d’oli de sèsam (o oli de coco) durant 20 minuts, assegurant que passa enmig de les dents, eliminant els màxims bacteris perjudicials.
    Passats els 20 minuts s’escup l’oli (si està fet amb oli de coco és important no escupir-ho a l’aigüera per a evitar la solidificació de l’oli a les canonades de la llar).

    La tècnica del Oil pulling o glopeig amb oli millora la higiene bucodental i prevé l’aparició de carrall, càries i mal alè, entre altres problemes.

Com podem saber com està la nostra microbiota oral

Per a conèixer l’estat de la microbiota oral, existeixen unes analítiques específiques del microbioma de la boca.

Quines afectacions es poden relacionar amb la salut bucodental

Implants dentals

No hem d’oblidar que els implants són materials externs al nostre cos i que no tothom els tolera de la mateixa manera.

Amb l'Electroacupuntura de Voll (EAV), podem testar si el tipus de material amb el qual està fet l'implant és o serà tolerat per cada persona.

Segons la persona, els implants poden causar símptomes o malalties pel material amb el qual estan formats. Els símptomes depenen de la peça dental i del meridià que està afectat.

como afectan los implantes dentales a la salud bucodental y a la salud general

Una situació que veiem amb una certa freqüència a consulta és la baixa tolerància al titani, un material amb el qual es realitzen sovint els implants.

Quan això succeeix es poden produir inflamacions que en alguns casos no donen massa símptomes, però que generen un problema en l’organisme.

Gràcies al testeig amb la EAV podem veure si existeix un bloqueig en el meridià en el qual té presència la dent on hi ha l’implant i tractar-lo.

Des de l’odontologia integrativa també s’individualitzen els tractaments, per la qual cosa abans de col·locar implants de titani es fa una analítica sanguínia (Test Melissa) mitjançant la qual es pot saber si l’organisme farà una reacció davant aquest metall.

En cas que el pacient no toleri aquest material, existeixen alternatives com els implants de zirconi o de ceràmica o fins i tot els autoimplants.

Materials tòxics usats en tractaments odontològics anteriors

Els materials identificats com a tòxics són:

  • Amalgames. Són els empastaments negres o platejats que es fan amb una mescla de diferents metalls: plata, zinc, coure, estany, plom i mercuri.
    El mercuri és molt tòxic per a l’organisme a tots els nivells (és neurotòxic, està relacionat amb malalties autoimmunes entre les quals les de tiroides són molt freqüents, altera la immunitat, etc.).
  • Els composites. Són els empastaments blancs.
    Són resines compostes que també s’usen per a restaurar dents. Fins fa uns anys contenien bisfenol i disruptors endocrins (substàncies que alteren el sistema endocrí) nocius per a la salut, encara que actualment al mercat ja hi ha alguns que no els contenen.
empastes amalgama y salud bucodental, como afecta a la salud general, centre de medicina biologica

Què fan les amalgames a la salut general

En un empastament d’amalgama, són presents una mescla de metalls, entre ells el mercuri, el qual pot haver-hi entre 120 i 570 mg.

Encara que les amalgames són bactericides, és a dir, maten els bacteris de la dent en el qual tenim la càries, aquest mercuri es va alliberant a poc a poc a l’organisme durant tota la vida.

peligros del mercurio para la salud bucodental y la salud general

Aquest alliberament de mercuri afecta a l’organisme, sobretot a l’intestí, alterant la microbiota, afavorint el sobre creixement de càndides i creant un entorn perfecte perquè la càndida creixi.

A més, el mercuri alliberat es dipositarà en el greix corporal. No oblidem que el 12% del nostre cervell està format per greix i és l’òrgan més ric en lípids (greixos) del nostre cos.

Quines malalties produeixen les amalgames i els metalls pesants (com el mercuri) en el cos humà

La presència de metalls a la boca pot generar el desenvolupament de malalties cròniques o autoimmunes, candidiasis recidivants, trastorns neurodegeneratius o malalties que, malgrat ser tractades, reapareixen.

El mercuri present a les amalgames, específicament, genera molts símptomes com el gust metàl·lic a la boca, una hipertròfia dels ganglis, tendència a les al·lèrgies, alteracions tiroidals (Hashimoto o hipertiroïdisme), alteracions digestives, pèrdues de memòria, afectació al S.N., tendència a la depressió, irritabilitat, cansament, maldecaps, entre altres.

En pacients en els quals veiem que la presència d’amalgames els genera afectacions i problemes de salut, la nostra recomanació és la retirada d’elles amb les màximes garanties de precaució perquè durant l’extracció el pacient no absorbeixi per la boca o respiri la pols que es produeix.

Extracció de les amalgames de mercuri

Molt sovint ens arriben preguntes sobre com eliminar el mercuri de les amalgames i si és aconsellable treure-les.

Per a retirar les amalgames de la boca és necessari seguir un procediment odontològic segur i específic amb moltes precaucions marcat per la International Academy of Oral Medicine and Toxicology (IAOMT).

No s’ha de treure més d’una amalgama al mes. I és clau fer-ho amb un tractament previ per a preparar el cos i evitar més danys a la salut general.

Tractaments estètics que impliquen moviments de dents

Els tractaments que generen moviments de dents de forma molt ràpida poden afectar la postura general o modificar la curvatura de l’esquena.

En aquests casos, s’ha d’estudiar com la modificació de la boca afectarà l’esquena, els peus, la postura i l’equilibri de la persona, per la qual cosa es considera primordial, a més del moviment dentari, assegurar un correcte equilibri entre les tres forces en la boca: masticació, deglució i respiració.

Des de la medicina i l’odontologia integrativa entenem que l’estètica sempre ha d’estar relacionada amb la funció. Coneixem les alteracions que poden aparèixer quan hi ha un moviment ràpid de dents, per la qual cosa sempre aconsellem un control i acompanyament d’un osteòpata que compensi tots els canvis que es van produint en l’organisme.

Si després de llegir l’article has identificat que pots tenir alguna afectació de salut produïda per la teva salut bucodental, pots consultar-nos.

Si et queda algun dubte sobre la relació entre salut bucodental i salut general, pots plantejar-la en:

  • contactant amb el Centre de Medicina Biològica de Barcelona: telefonant al 93 419 17 16 o enviant un correu a info@medicina-biologica.net.
  • els comentaris del blog.
  • escrivint un missatge directe en els nostres perfils de xarxes socials: Instagram o Facebook.

Article escrit per:

Picture of Dra. Assumpta Mestre Blabia
Dra. Assumpta Mestre Blabia

Metge especialista en medicina integrativa, on inclou homeopatia, micronutrició ortomolecular, medicina cel·lular i bioinmunogenètica, medicina biològica, dietètica. Medicina ambiental i Electroacupuntura de Voll

Recursos interessants:

Informació sobre les afectacions que provoca el mercuri a la salut general: http://mercuriados.org/es/pag107

Articles relacionats
Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *