Dolor al pit i l'esquena: símptomes, causes i tractament holístic des de la fisioteràpia integrativa

Dolor al pit i l’esquena: símptomes, causes i tractament holístic des de la fisioteràpia integrativa

Dolor al pit i l’esquena: símptomes, causes i tractament holístic des de la fisioteràpia integrativa

El dolor al pit i a l’eesquena és una realitat que afecta un gran nombre de persones, i el seu impacte en la qualitat de vida pot ser significatiu.

La intenció, des de la fisioteràpia integrativa, és aprofundir en quin és l’origen real d’aquest dolor d’esquena i pit tan comú, abordant-ho de manera integral i efectiva, anant més enllà de simplement tractar els símptomes físics superficials.

Quan adoptem una perspectiva holística i integrativa en el tractament del dolor muscular de pit i esquena des de l'enfocament de la fisioteràpia integrativa, alleugem els símptomes físics, però també identifiquem les causes i les tractem, promovent així, la salut i el benestar general de la persona, inclosos aspectes emocionals, mentals i espirituals.

Això és el que trobaràs en aquest article sobre el tractament del dolor muscular de pit i esquena des de l'enfocament de la fisioteràpia integrativa

Estrès, ansietat i el seu impacte en el dolor físic

El dolor muscular al pit i a l’esquena és un dels símptomes físics més comuns associats amb l’estrès i l’ansietat.

La persona que ho experimenta arriba a consulta amb un dolor constant al centre del pit, just damunt de l’os estèrnum, amb una sensació de no poder respirar profundament.

Si és la primera vegada que la persona experimenta aquest dolor és molt possible que estigui espantada, per això és important que entengui què li succeeix i que, aquesta por que sent, no sigui un altre factor estressant afegit.

L’estèrnum és un os pla i allargat, s’articula amb les clavícules i amb les set primeres costelles. Les costelles vuitena, novena i desena es connecten indirectament a l’estèrnum a través del cartílag costal de la setena costella.

Aparentment aquesta zona no té massa mobilitat, per no dir cap, però realment tenim una elevada concentració d’articulacions en aquesta petita zona del cos que proporcionen mobilitat.

Como tratar el dolor de espalda y pecho con fisioterapia integrativa. Centre Medicina Biologica, Noemí Sanchez

Aquestes articulacions són essencials per a l’expansió i contracció de la caixa toràcica durant la respiració: la mobilitat adequada permet que les costelles s’elevin i s’expandeixin durant la inhalació, i es contreguin durant l’exhalació, facilitant així el procés respiratori.

Aquestes articulacions poden tornar-se menys flexibles o fins i tot perdre la seva mobilitat i bloquejar-se a causa de la tensió que posen els músculs i teixits connectius en els ossos que formen aquestes articulacions.

Com veiem, hi ha una clara connexió entre l’estrès emocional i el malestar físic i aquesta es deu a una sèrie de mecanismes fisiològics i psicològics.
.

Mecanismes fisiològics i psicològics que causen el mal d'esquena i pit

Quan una persona experimenta estrès o ansietat, el cos activa una resposta de «lluita o fugida», que involucra l’alliberament d’hormones de l’estrès com el cortisol i l’adrenalina.

Aquesta resposta pot desencadenar una sèrie de canvis en el cos, inclosa la tensió muscular i la hiperventilació.

La tensió muscular pot causar dolor i malestar a l'esquena, mentre que la hiperventilació pot provocar sensacions d'opressió al pit.

A més, l’ansietat pot augmentar la sensibilitat al dolor, la qual cosa pot fer que els símptomes físics es percebin amb major intensitat.

Aquesta és, de forma resumida, la relació existent entre estrès i dolor físic.

Què ocorre quan l'estrès, l'ansietat i la tensió muscular es mantenen en el temps

El paper de les fàscies en el dolor d'esquena i pit

La tensió muscular mantinguda en el temps pot provocar una tensió en les fàscies.

Aquesta tensió en les fàscies contribueix a les sensacions d’opressió al pit i dolor a l’esquena.

Què són les Fàscies?

Les fàscies són teixits connectius fibrosos que formen una xarxa tridimensional que s’estén per tot el cos.

Aquestes estructures emboliquen, sostenen i separen músculs, òrgans i altres estructures del cos.

Les fàscies estan compostes principalment de col·lagen i elastina, la qual cosa els proporciona resistència i flexibilitat.

El papel de las fascias en el dolor de espalda y de pecho. Cómo tratarlo con fisioterapia integrativa. Centre Medicina biologica barcelona.

El cos humà té múltiples capes de fàscies que s’interconnecten entre si. No hi ha un nombre exacte de fàscies, ja que formen una xarxa contínua en tot el cos.

Aquestes fàscies es divideixen en diferents tipus, incloent-hi les fàscies superficials, les fàscies profundes i les fàscies viscerals, que envolten els òrgans interns.

Tractament integral per a alleujar el dolor d'esquena i pit causat per ansietat i estrès

Per a abordar aquests símptomes físics relacionats amb l’estrès i l’ansietat, des de la fisioteràpia integrativa realitzem una avaluació exhaustiva del pacient.

Identifiquem els punts de màxima tensió en les fàscies i els tractem de manera efectiva utilitzant diverses tècniques que t’expliquem a continuació:

Tècniques utilitzades en fisioteràpia integrativa per a alleujar el dolor d'esquena i pit

Entre totes les tècniques que utilitzem des de la fisioteràpia integrativa, es troba l’alliberament miofascial, una tècnica que consisteix a aplicar pressió controlada en punts específics per a alliberar la tensió en les fàscies i els músculs.

També ens enfoquem en el tractament dels punts gatell o gallet, que són àrees d’hiperirritabilitat en els teixits musculars que poden causar dolor referit i contribuir a la sensació de malestar.

Mitjançant tècniques específiques de pressió i estirament, busquem desactivar aquests punts gallet i alleujar el dolor associat, la qual cosa contribueix a millorar la qualitat de vida del pacient.

S’utilitza el massatge per a relaxar els teixits musculars i millorar la circulació sanguínia.

Els estiraments i exercicis són fonamentals per a augmentar la flexibilitat i enfortir els músculs, contribuint així a reduir el dolor i millorar la mobilitat.

Aquest enfocament integral i personalitzat permet la derivació a altres professionals i no sols alleuja el dolor, sinó que també millora la mobilitat i promou el benestar general de l'individu.

Técnicas utilizadas en fisioterapia integrativa para aliviar el dolor de espalda y pecho. Centre Medicina Biològica Barcelona. Noemí Sánchez

Diferències entre fisioteràpia integrativa i fisioteràpia convencional

Arribats a aquest punt de l’article i si alguna vegada has acudit a consulta amb un fisioterapeuta, t’estaràs preguntant què és la fisioteràpia integrativa? I, sobretot, quina és la diferència entre la fisioteràpia integrativa i la convencional?

La principal diferència entre la fisioteràpia convencional i la fisioteràpia integrativa radica en l’enfocament i l’abast del tractament.

Enfocament holístic de la fisioteràpia integrativa vs. enfocament tradicional

La fisioteràpia integrativa adopta un enfocament holístic que considera no sols els símptomes físics del pacient, sinó també els seus aspectes emocionals, mentals i espirituals.

Aquesta visió del fisioterapeuta integratiu sorgeix d’una formació en altres àmbits de la salut que no són propis de la fisioteràpia, com la medicina herbal, l’acupuntura, el ioga, la nutrició, entre altres.

El fisioterapeuta integratiu ha de tenir aquesta formació en altres àmbits i ser capaç de reconèixer la necessitat de derivar a un altre professional, ja sigui mèdic, nutricionista, psicòleg, etc.

La fisioteràpia integrativa utilitza una varietat de modalitats de tractament, que poden incloure tècniques tradicionals de fisioteràpia, exercicis terapèutics i teràpia manual, juntament amb enfocaments complementaris esmentats anteriorment.

Per contra, la fisioteràpia convencional es basa únicament en tècniques i modalitats de tractament reconegudes i acceptades en l’àmbit de la fisioteràpia.

Personalització del tractament en fisioteràpia integrativa

La fisioteràpia integrativa i holística tendeix a personalitzar el tractament segons les necessitats i preferències individuals del pacient, tenint en compte la seva totalitat com a persona.

En contrast, la fisioteràpia convencional pot seguir un enfocament més estandarditzat en el tractament de les condicions físiques específiques.

Objectius de tractament més amplis

La fisioteràpia integrativa i holística cerca no sols alleujar els símptomes físics, sinó també promoure la salut i el benestar general del pacient, inclosos aspectes emocionals, mentals i espirituals.

Mentre que la fisioteràpia convencional pot centrar-se principalment en la recuperació funcional i la rehabilitació física.

En resum, mentre que la fisioteràpia convencional se centra en el tractament dels símptomes físics utilitzant tècniques reconegudes dins de l’àmbit de la fisioteràpia, la fisioteràpia integrativa i holística adopta un enfocament més ampli i holístic que incorpora una varietat de modalitats de tractament per a abordar les necessitats físiques, emocionals, mentals i espirituals del pacient.

És per això, que, en el tractament des de la fisioteràpia integrativa del dolor físic d'esquena i pit causat per estrès i ansietat, l'enfocament i el tractament va molt més allà de tractar el dolor físic, sinó que també busca el seu origen.

Si després de llegir l’article et queda algun dubte pots plantejar-lo:

  • contactant amb el Centre de Medicina Biològica de Barcelona: trucant al 93 419 17 16 o enviant un correu a info@medicina-biologica.net.
  • als comentaris del blog.
  • escrivint un missatge directe als nostres perfils de xarxes socials: Instagram o Facebook.

Article escrit per:

Picture of Noemí Sánchez Hernández
Noemí Sánchez Hernández

Fisioterapeuta integrativa y acupuntura.

Articles relacionats
Deixa un comentari

Your email address will not be published.Required fields are marked *